28.04.2015 г.

ЗАЩО СЕ ПОВИШАВАТ МАЗНИНИТЕ? ПРОДЪЛЖЕНИЕ 2



























Колкото повече, толкова повече!" - знаменитата фраза на литературния герой Мечо Пух.

Неговото приятно закръглено и пухкаво тяло, години наред радва децата и създава идеята, че
"Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед"
Точно така драги читатели. Храната и това, което тя ни дава - енергия, но и множество токсини.

Дали ще причислим хранителния продукт към "вредните" или "полезните" храни, то вашето тяло има определени възможности за разграждане и усвояване. Всичко, с което то не се справи отива в дебелото черво и започват гнилостни процеси. Другите неусвоени остатъци се отделят по органите като токсини, някои се насочват към мастната тъкан.
Приятното приемане на големи количества храна е сигурен показател за повишена интоксикация на организма и гаранция за повишаване на мазнините.
Колко тогава да се храним?
Трябва да се научим да разграничаваме чувството на глад от чувството за апетит. В повечето случаи ние казваме -  "хапнах, но си останах гладен". Правилния израз би бил - " Заситих глада си, но ми остана апетит".
Липсата на добро познаване на нуждите на тялото неминуемо води до преяждане и прекаляване с приема на хранителна енергия. Това води до нарушаване на храносмилателния процес, което пък от своя страна е сигурен причинител на лошо разграждане и усвояване на храната.
  • За една средно статистическа жена - прием на храна с калоричност от 1200-1400 ккал е достатъчен, за да живее съвсем нормално.
  • При мъжете прием от 1600 - 2000 ккал е разумно количество дори да имат повече физически дейности.
С едно хранене трудно можем да усвоим повече от 30 гр. белтъчини от храната:
За пример това е около 150 гр пилешко филе максимум.

В 5 литра кръв циркулира около 7 гр. глюкоза - което означава, че не ни трябват големи количества захари.

Същото се отнася и за мазнините - за ден ни трябват до 60 гр. мазнини - което е по не повече от 20 гр. на хранене.

Всичко над тези количества, просто не се разгражда и усвоява за енергия, изграждане на структури или нещо полезно, а просто трови организма и увеличава нивото на мастната тъкан.

За да намалите, количеството на мастните отлагания, просто намалете приема на храна. Колкото по-малко видове храни смесвате на едно хранене, толкова по-добре.