28.01.2014 г.

Диета или Здравословно хранене

Много жени ми задават един основен въпрос- Каква диета ще ми препоръчаш?
Понякога усещам, че той предизвиква леко раздразнение, повишаване на горна граница на артериалното налягане до към 150 и долна 95, повишаване на въздуха от белите дробове към ларингса и казвам - "Какво имате предвид?"
" Искам да отслабна и да се стегна" - казват винаги те.
Започват сериозни обяснения от моя страна-" Що е то диета и какво значи?"
 Обикновено стигам да заключение, че е един грешно наложил се израз в нашето общество.
Диета или диетично хранене е синоним на лечебно хранене.То покрива нуждите на човек с болестен процес. В повечето случаи сравнително здравият човек би трябвало да се възползва от рационално хранене, познато като балансирано или здравословно.
В последните години станаха известни над 36 000 вида диети - следващи цикълът на луната, зодиакалните знаци, цветовете на дъгата.Режими с плодови и зеленчукови ултра чисти сокове или пюрета. Прием само на вода, слънце и дори може би само на въздух.
За всичкото това време изпълнено с много информация, повечето от хората използвали тези уникални по рода си диети, влияещи на почти всичките им органи и водещи до безсмъртие, всъщност ги излекуваха само теоретично. Голяма част от тях подобриха едно, но попаднаха в клопката на друго.
Основната грешка беше липсата на индивидуална преценка от специалист. Тези хора, решаваха, че това е за тях и се втурваха надъхани да се борят за своето здраве

Ето тази безобидна хранителна препоръка доведе Америка на първо място по затлъстяване!






Още по естетичен вариант със същото послание. Продължава да е навсякъде в интернет пространството и е в основата на привидно здравословно хранене!!!







По същия начин, много безобидни препоръки изказани комерсиално или от незнание също водят до катастрофални последици!

Здравословното, рационално или балансирано хранене от друга страна е невероятно познато, опростено и звучи остаряло. Но повярвайте ми, има невероятно безопасен ефект върху здравето на всички.


Имаме си и наша българска пирамида. Благодарение на проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диатетика







Това е за всички вас, които се чудите , какво да предприeмете!

За всички с болести - потърсете лекар диетолог!

Диета или здравословно хранене - това зависи от вашето състояние и целите, които си поставяте!

Шипката - българският "жен-шен"


Целта на тази публикация е да споделя практическата полза от този дребен червен плод.Пълен е с невероятни качества за експресно лечение в сезона на грипната инвазия. Няма да описвам състава и елементите, които съдържа. Ще спомена само един изключително важен - вит.С.
Защо българският "жен-шен"?
Това понятие чух от един мой преподавател доц. Цоневски. Той я използва, в една своя лекция по хигиена на храненето може би преди 12 години, в моят жизнен път. Тогава аз се учудих много, но се съгласих с него. Обясни, че тя има много високо съдържание на полезни вещества в 100 гр продукт, от които е жизнено важния 1гр. витамин С. Определи шипката като мощен адаптоген.
Поредната грипна епидемия беше обявена. Множество започнаха да изпитват най-различни версии за лечение с надежда за бърз ефект. Ваксини, алопатични средства, хомеопатия, билки и какво ли не. Поради намаленото си физическо натоварване, попадайки в студена среда, позволих да отслабя имунитета си и също попаднах под влиянието на някой от разновидностите на грипните вируси. Лека хрема, главоболие и мускулни болки. Ден след това имах треска от висока температура. Лечение при мен - вит.С разтворим, лимони с мед и чудодейната шипка.
Варианта, водноразтворимия витамин, да се извлече от шипковия плод се оказа стриктна процедура. Знаейки, че при 100 градуса той се разпада, сметнах, че вряла вода ще го разруши в отварата. Предприех водно екстрахиране с поставяне на 300 гр. шипкови плодове с нарушена цялост във вода с температура около 80-90 градуса. След това тази комбинация престоя на топло за 3-4 часа. Течността придоби характерния червеникав оттенък със сладко-кисел вкус. Така приемах 2 дни.
Реших да направя справка дали съм прав за вит. С, който няма как да е в свободна форма. Изненадах се, че според мнението на други запознати той е свързан с ензими, които му пречат да бъде премине от плода във водата така лесно. Те трябва да бъдат термично разрушени, за да може да се извлече нашия приятел витамина.
След третиране с вряща вода, 15 мин варене на слаба температура и 2 часа на топло, определено екстракта от шипка беше много по-концентриран на цвят и вкус.
След три дни разтворим вит. С от 1000 мг, лимон с мед сутрин, и шипковата отвара - симптомите на грипния вирус ги няма.
Пробвайте и вие - Шипката е едно прекрасно лекарство от нашата българска природна аптека !