ЕТИКЕТИ
- Естетично тяло (4)
- Източна терапия (2)
- Мотивация и психомодели (5)
- Природна аптека (5)
- Фитнес и уелнес (7)
- Хранене и диети (10)
28.01.2014 г.
Шипката - българският "жен-шен"
Целта на тази публикация е да споделя практическата полза от този дребен червен плод.Пълен е с невероятни качества за експресно лечение в сезона на грипната инвазия. Няма да описвам състава и елементите, които съдържа. Ще спомена само един изключително важен - вит.С.
Защо българският "жен-шен"?
Това понятие чух от един мой преподавател доц. Цоневски. Той я използва, в една своя лекция по хигиена на храненето може би преди 12 години, в моят жизнен път. Тогава аз се учудих много, но се съгласих с него. Обясни, че тя има много високо съдържание на полезни вещества в 100 гр продукт, от които е жизнено важния 1гр. витамин С. Определи шипката като мощен адаптоген.
Поредната грипна епидемия беше обявена. Множество започнаха да изпитват най-различни версии за лечение с надежда за бърз ефект. Ваксини, алопатични средства, хомеопатия, билки и какво ли не. Поради намаленото си физическо натоварване, попадайки в студена среда, позволих да отслабя имунитета си и също попаднах под влиянието на някой от разновидностите на грипните вируси. Лека хрема, главоболие и мускулни болки. Ден след това имах треска от висока температура. Лечение при мен - вит.С разтворим, лимони с мед и чудодейната шипка.
Варианта, водноразтворимия витамин, да се извлече от шипковия плод се оказа стриктна процедура. Знаейки, че при 100 градуса той се разпада, сметнах, че вряла вода ще го разруши в отварата. Предприех водно екстрахиране с поставяне на 300 гр. шипкови плодове с нарушена цялост във вода с температура около 80-90 градуса. След това тази комбинация престоя на топло за 3-4 часа. Течността придоби характерния червеникав оттенък със сладко-кисел вкус. Така приемах 2 дни.
Реших да направя справка дали съм прав за вит. С, който няма как да е в свободна форма. Изненадах се, че според мнението на други запознати той е свързан с ензими, които му пречат да бъде премине от плода във водата така лесно. Те трябва да бъдат термично разрушени, за да може да се извлече нашия приятел витамина.
След третиране с вряща вода, 15 мин варене на слаба температура и 2 часа на топло, определено екстракта от шипка беше много по-концентриран на цвят и вкус.
След три дни разтворим вит. С от 1000 мг, лимон с мед сутрин, и шипковата отвара - симптомите на грипния вирус ги няма.
Пробвайте и вие - Шипката е едно прекрасно лекарство от нашата българска природна аптека !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар