30.04.2014 г.

Целулит - притеснението на жената без дрехи!

Целулит е дума, която всяка жена или козметичка използва, за да посочи този неприятен и притеснителен вид на тялото, който е създал не малко комплекси на много хора по света.
Самата дума е общоприета и е широко застъпена в рекламите на козметични продукти, терапии и хранителни добавки за борба с този проблем.
Какво обаче стои зад нея?
Адипозис едематоза -отточност и възпаление на мастните клетки, дермапаникулозис деформанс - деформиращо кожата възпаление на подкожната мастна тъкан, статус протрузис кутис - състояние с протрузия на кожата, гиноидна липодистрофия, синдром на портокаловата кожа. Тези термини са доста по-точни и насочващи по отношение на този вид естетично и козметично заболяване.

 Описание
  Характеризира се с повишаване на подкожната мазнина в областта на фиброзната съединителна тъкан. Това води до промяна в кожата - появяват се набръчквания и възли, в областта на бедрата, таза, корема, дори в по-тежките степени по гърба и шията. Началото на това състояние се наблюдава с навлизането в пубертета. При жени целулита е доста по-чест и сериозен, при мъже е по-рядък, но също го има. Статистиката показва, че 80-90% от жените имат този проблем в по-лека или по-тежка степен.
Причини
 Основна причина за появата му според всички проучвания са женските полови хормони - естроген, въпреки че не е доказано напълно. Наблюдава се обаче задълбочаването му с повишаване на нивата на този хормон. Участие имат и инсулин, адреналин, норадреналин, тироидни хормони и пролактин.
Допълнителни причини са наличието на генетична предразположеност, която се наблюдава , в полиморфизми на ангиотензин-конвертиращия ензим АСЕ и хипоксия -индуциращ фактор 1А ( HIF1a ), обмяна на веществата, честа смяна на рестриктивни диети, промяна в структурата на съединителната тъкан, нарушения в кръвообращението на дадените зони, нарушен колагенов синтез, микротравми, които са довели до възпалителни процеси в подкожната тъкан.

Развитие на целулита - процеси

Настъпват промени в ензимните системи, хормонален дисбаланс, нарушено кръвоснабдяване, което води до намалено кислородно хранене и патологични окислителни процеси. Женското тяло позволява по-голямо натрупване на мастна тъкан, отколкото при мъжете.
Друг фактор се оказва въздействието на свободните радикали и съпътстващите ги процеси, изразяващи се в натрупване на определени аниони, които предизвикват намаляване  на хиалуроновата киселина и колагеновите влакна, увреждане на клетките поради оксидативен стрес и се нарушава пропускливостта на клетъчните мембрани.
Промяната в извънклетъчния транспорт води до задържане не само на течности, но и на остатъчни метаболитни продукти, голяма част от които са с белтъчен състав. Те стимулират фибропластите, което води до разрастване на съединителната тъкан. Колагеновите влакна се повишават, а кожата става по-плътна. Процеси, които допълнително затрудняват жизнената дейност на клетките, а когато се появи необходимост от енергия, те не могат да изгорят складираните мазнини.
Вследствие на всички тези причини  се нарушава нормалната функция на тъканите, развива се хипоксия. Механичният натиск от повишеното отлагане на мазнини и течности в посока навън към епидермиса деформира кожната повърхност и я прави неравна - с подутини и хлътвания или познатата ви портокалова кожа.

Терапия

Това може би е най-вълнуващия момент за всички жени с този проблем. Изброих причините и процесите за формиране на целулита, за да разберете, че терапията е въпрос на комплексен подход. Преди години в качеството си на кинезитерапевт съм провеждал най-различни процедури, за да въздействам върху този проблем. Трябва да отбележа, че той се характеризира и с няколко степени - да кажем условно четири.
1 степен - целулита не е видим, става ясно, че го има, когато с пръсти стиснем кожата.
2 степен - целулита е леко видим, особено на по-ярка слънчева светлина, леки хлътвания
3 степен - добре видим, но при допир кожата е мека и все още елатична, но с леко отточен вид, портокалов вид на зоните
4 степен - добре видим, при допир кожата е плътна, отточна, с множество видими хлътвания и дори се усещат подкожно твърди образувания със зърнестта структора. Това е може би най-тежката степен на целулита.

Колкото по-лека е степента, толкова и премахването е по-лесно.
Спомням си, че една от козметичните фирмите предлагаше и тест ленти, които бяха термоактивни, и на база топлинно излъчване на тялото диагностицираха степента на проблема.
Както виждате обаче, определянето на състоянието зависи основно, колко време ще е нужно да вложите, за да промените от по-тежка степен към по-лека.
Самия подход е един и същ!

Трябва добре да изясните следните показатели:
 - Полови хормони, щитовидни хормони, катехоламини, инсулин, пролактин, до голяма степен и кортизол
 - наследственост - майка ви, баба ви имали ли са този проблем и колко е бил сериозен
 -  начин на хранене, навици, видове храна
 - двигателна активност
 - прием на течностти
 - заболявания
 - дали не сте прекалили с някоя от вакуум терапиите

Да подхода е комплексен!!!!!
Хормонален баланс - свързан е с начина на живот - хранене, спорт, по-ниско ниво на стрес, внимавайте от какво са направени противозачатъчните ви или хормонални продукти, които приемате.
Козметични процедури - важно е да са щадящи, да се прилагат от квалифициран персонал - ръчни масажи с терапевтични кремове, гелове, маски има с различни активни вещества - канела, Л-карнитин, водорасли, CLA, кофеин, камфор и т.н., студено пресовани масла.
Вендузна терапия - можете да си закупите вендузи от силикон и сами да прилагате.
Вакуум машини, ултразвук, интерферентни токове, термотерапия
Прилагат се до изчезването на целулитните зони - от 3 месеца, може и до година.
Хранителни добавки - антиоксиданти, минерали, витамини, добавки за намаляването на мазнините.

Виждате, че всъщност не може да се изброи само един метод или начин. Трябва да разберете, че появата на целулит, не случайно е в периферията на тялото, а именно подкожно. Тялото ни складира наличните токсини именно там и ги обвива с мазнина, проблема е в резултат от начин на живот - малко сън, тютюнопушене, стрес, нередовно и дефицитно хранене, недостатъчен прием на вода, обездвижване и т.н. Подобряването на общото здравословно състояние ще доведе и до постепенното изчезване на целулита. Въпроса е, на какво ниво е вашето здраве?
Здравето не е просто отсъствие на болест или нормален тонус и кондиция, а много по-високо ниво на хармония и баланс навътре и навън!!!







29.04.2014 г.

Колаген - съставката на младостта и здравето!

Множеството въпроси, които получих относно колагена, изискват да опиша накратко неговата същност.
Самата дума идва от гръцката дума kolla - лепило, collagen - производство на лепило. Става ясно, че има свързваща функция при живите същества. Основен структурен протеин на съединителната тъкан при животните. Заема 25-35% от протеиновото съдържание на тялото.
Изгражда сухожилия, връзки и кожата, и е широко разпространен в роговицата, хрущяли, кости, кръвоносните съдове, в червата, и междупрешленните дискове. Фибробластите са клетката, която създава колаген.
 Състои се от тройна спирала - две идентични вериги и една с лека разлика в химичния състав. Аминокиселинния състав на колагена се различава от другите протеини с високото ниво на хидроксипролин.
Другите са пролин и глицин. Най-често се наблюдава следната подредба глицин-пролин-глицин-Х-Х-хидроксипролин, Х- е друг вид аминокиселина от останалите. Единствено не се открива в състава на колагена триптофан.


  Освен изброените три аминокиселини, се среща често и аланин.
  Глицина е в почти всяко трето място, пролина изгражда 17% от колагена, витамин С участва като кофактор, хидроксипролин, който се е получил от пролин. Също има и хидроксилизин, получен от лизин.

Кортизола е хормонът, който предизвиква разграждането на колагена до аминокиселини, не случайно стреса образува бръчки!!!


В нашето тяло има 5 типа колаген. Над 90% е представен колаген от тип 1.
Досега 28 видове колаген са били идентифицирани и описани.
  • Колаген I: кожата, сухожилията, връзки на вътрешни органи, органите, костите (основен компонент на органичната част на костта)
  • Колаген II: хрущял (основен компонент на хрущяла)
  • Колаген III: мрежеста (основен компонент на ретикулярни влакна ), които често се срещат заедно с тип I.
  • Колаген IV: форми базалната пластина, епителния слой на базалната мембрана.
  • Колаген V: клетъчни повърхности, коса и плацента
Колагеновите заболявания, са свързани най-често с генетични дефекти или хранителни дефицити, които влияят върху биосинтеза, свързването, посттранслационно модифициране, секреция, или други процеси, участващи в нормалното производство на колаген.

Колагеновите белтъчни вериги образуват, колагенови влакна, които изграждат извънклетъчната матрица. Тя е свързва клетките в тъкани и създава структората им. Колагена е устойчив на разтягане, поради това се намира във фасциите, сухожилия, хрущяли, кости и кожа. Заедно с кератина, е отговорен за здравината и еластичността на кожата. Неговото разграждане води до появата на бръчки, симптом за стареенето на организма. Колагена укрепва стените на кръвоносните съдове, има го в роговицата и лещата на окото в кристална форма.

Той се прилага в много сфери. В медицината намира приложение при пластичната хирургия, особено при възстановяване след изгаряния по кожата. Използва се за производство на колбаси, за направя на обвивката им. Влиза в състава на добре познатия ви Желатин.
Използва се и за производството на продукти за козметиката и под формата на хранителна добавка. Досега няма достатъчно доказан ефект от проучвания и изследвания.

Колаген под две форми натурален и хидролизиран. Смята се, че втория е преработен за по-добро усвояване.












Схема за производството на колаген!


Ето някои видове продукти


Colvita колаген. Колвита капсули
Хранителна добавка COLVITA
Колаген + Алги + Витамин Е
Хранителна добавка и нутрикозметик в капсули. Уникален в световен мащаб комплекс от лиофилизиран чист колаген, извличан от рибени кожи, екстракт от морски алги и витамин Е (алфа-токоферол). COLVITA е производна на голямото откритие на полската биотехнология, каквото е извличането под формата на воден разтвор със запазване на естестве­ната за живите организми тройна структура на белтъка - чист, натурален колаген от рибени кожи.
COLVITA е произведена главно от лиофилизиран рибен колаген, Лиофилизацията представлява замразя­ване на чист колаген до - 40°С във вакуум и отстраня­ване чрез сублимация на водата от него. Лиофилизатът (над 98% белтък) набъбва няколко десетки пъти в хра­носмилателната система благодарение на новото му оводняване, което е полезно за хората, които се ста­раят да отслабнат (белтъчната диета благоприятства изгарянето на мазнините). Това правят и аминокисели­ните, от които е образуван колагенът, които са високо усвояеми от организма.
След 2 месеца редовна употреба се наблюдават първите симптоми от действието на COLVITA, изразява­щи се в укрепване на косата и тъканите, поддържащи кожата, което води до повишената и еластичност, ов­лажняване и блясък.
След 4-6 месеца трябва да очаквате резултати, които е невъзможно да бъдат описани тук, тъй като могат да бъдат приети за реклама на капсулите COLVI­TA като лекарство.
Начин на употреба
2 капсули на ден след или по време на хранене с оглед на витамин Е, който се разтваря само в маз­нините. При болестни състояния приемът може да се увеличи на 3, 4 и повече капсули. Да се ползва като хранителна добавка към разнообразна диета.

Противопоказания
 При употреба на 2 капсули дневно няма никакви противопоказания, С оглед наличието на йод в алги­те не се препоръчват по-големи дози на хората с увеличена функция на щитовидната жлеза. Обратно за хората с намалена функция на щитовидната жлеза и подложени на облъчване се препоръчват 4-6 и дори повече капсули на ден.


КОЛАГЕН КОМПЛЕКС табл. 100 ВИТА ГОЛД
Хранителна добавка
СЪСТАВ:
Колаген хидролизат, калций (като калциев лактат), пълнител (царевично нишесте), калций (като калциев карбонат), магнезий (като магнезиев карбонат), прах от плодове на ацерола, витамин С (L-acкорбинова к-на), пълнители (лактоза, микрокристална целулоза), антислепващ агент (магнезиев стеарат). Произход на колагена - телешки.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: Допринася за нормалното функциониране на ставите, костите, съединителната тъкан, скелетната мускулатура, стените на кръвоносните съдове, кожата, косата, ноктите, очите и др.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:
Препоръчват се 3 пъти на ден по 2-3 таблетки.

ПРЕПОРЪКИ:
Желателно е продуктът да се приема поне 2 месеца, след което може да се направи кратка почивка.

Състав: всяка капсула съдържа 360 мгр. хидролизиран нано колаген
Произведено от: Панацея 2001, България

Приложение и дозиране:


За възрастни и деца над 12 год. до 2 капсули дневно



Колаген плюс
 Продуктът на АкваСорс - Колаген плюс (Collagen Plus), съдържа най-висококачествения колаген, съчетан с хиалуронова киселина, електрически заредени йонни минерали (осигурява основните минерали, микроелементи и редки земни елементи) и водорасли АФА, които допълнително подсилват способността на колагена да се възстановява.

Употреба: По 2 капсули дневно. За дълготраен ефект приемайте от 3 до 6 месеца последователно



Течният колаген за пиене Collagen Pro-Active е отлична форма на колаген, с безброй много благоприятни въздействия върху човешкия организъм. Единичната дневна доза Collagen Pro-Active е достатъчна, за да имате свежа и млада кожа, здрава коса и нокти и помага в борбата с остеопорозата и артрита. Съшо така регулира телесното тегло, помага за намаляване на целулита, подобрява значително 


Колаген за ставни проблеми

Течен натурален колаген на Scitec
 Scitec collagen liquid:
Елиминира сковаността и болката в ставите
Предпазва ставните хрущяли от износване

Употреба
Приемайте една доза от 25мл. дневно на празен стомах.




С течната си технология Arthro Guard Liquid се абсорбира в пъти по-бързо от хапчетата. 
Arthro Guard Liquid поддържа ставите ви по три начина. Първо съдържанието на MSM помага за облекчаване на болките в ставите, предизвикани от травми. Второ съдържанието на Глюкосамин и Хондроитин помага за възстановяване на хруштяла и синовиалната течност. Трето съдържанието на колаген помата ставите да бъдат силни и здрави.
Начин на прием:  Приемайте една доза 30мл. дневно.

NOW FOOD  колаген 


UC-II Type II Collagen - Колаген е форма на натурален колаген, извлечен от пилешки хрущял. Колагенът е една от основните съединителни тъкани в тялото, осигуряваща мобилност и подържаща здравината на ставните кости. UC-II Type II Collagen - Колаген е принципно структурният протеин в хрущяла, който е отговорен за разтегливостта и здравината.
UC-II Type II Collagen - Колаген работи заедно с имунната система на тялото, като подържа ставите здрави и промотира ставната еластичност и мобилност. UC-II Type II Collagen - Колаген е демонстрирал своята ефективност в редица научни изследвания през годините, като доказателство за неговия ефект са опитите върху хора, а не лабораторни животни.
UC-II Type II Collagen - Колаген съдържа добавени минерали от червени водорасли, които са натурален източник на калций и други 70 минерала.

Начин на употреба:

1 капсула, преди лягане на празен стомах.

В крайна сметка е най-добре да приемате колаген с храната, но поради многото диети и представи да не се консумират кожите на пиле, риба, вътрешности, черен дроб, месо, много от нас го приемаме в намалени дози. 


21.04.2014 г.

Орторексия - приятелката на здравословно хранещите се!


Думата "орторексия" може би ви напомня за думата "анорексия". Идва от гръцки и в превод означава "правилно хранене".
През последните години се появиха множество системи и идейни версии на здравословно и полезно хранене. В разговора си с хора, които са мои клиенти стигам до заключението, че голяма част от тях, в това число и аз, сме изпробвали множество от тях. При мен до голяма степен експериментално, в търсене на определен ефект. При голяма част от търсачите на здраве, с идеята, че правят " нещо добро за себе си"
Но колкото и да търсим заветната цел, тя изглежда все по-далеко. Разделно хранене, суровоядство, веганство, вегетарианство, високо белтъчно хранене, високо мазнинно, лунно хранене, много свободни избори. Преминаване от един към друг режим, под мотото Диета, се преследва с цел регулиране на тегло, вечна младост, панацейно лечение на болести. Зад всичко това, тихо и незабелязано идва Тя, добронамерената на пръв поглед приятелка ОРТОРЕКСИЯТА!
Като термин се появява около 1997 година. В съвремието е вид психологичен проблем. Различна е от анорексията, с това, че се приемат храни, които към дадения момент са смятани за най-полезни от дадения човек. За да се постави подобна диагноза е много лесно. Ако сте от хората, които мислите, дали е здравословна всяка една хапка, която поставяте в устата си, е много възможно, да сте вече в лека степен орторексик.
В моята практика, се срещам с клиенти, които са стигнали до крайности в желанието си да създадат съвършеното тяло, което винаги да е пълно с енергия и тонус. Те търсят перфектния режим, най-чистата храна, вълшебната добавка. Млади момичета стават веганки, защото смятат, че се тровят с храна от животински произход. Други пък минават само на органични и био продукти, защото Е-тата са страшно нещо. Но здравето го няма!!!
В един момент, колкото и да не вярва бъдещия орторексик не само не постига целта си, а се запознава и с друга приятелка - ДЕПРЕСИЯТА! Живота започва да му изглежда като гигантска конспирация за личното му унищожение!
Следствие търсенето на перфектното качество и вечен живот е възможно да изпитате гнева на физическите дефицити - анемия, авитаминоза, хормонален дисбаланс, хипотрофия на мускулна тъкан, тежки нарушения в метаболитните процеси.
Моят съвет е - няма лошо в желанието за по-добро качество на живота и здравето ви посредством храненето, но нашите организми за последните 100 години са приспособени да живеят с прием на множество видове храни. Можете да намалите или махнете полуфабрикатите и всякакви храни в опаковка. Но не махайте основните продукти от растителен и животински произход. Просто преценете, какво количество ви е нужно, и в кои часове на денонощието да ги приемете.
Вашето тяло е интелигентна система, когато има постоянство в храненето и принципите му, можете да се доближите до желаното състояние без помощта на ОРТОРЕКСИЯТА!
Ако се чудите, дали сте склонни към този вид проблем, можете да се свържете с мен!!!!

18.02.2014 г.

Житен режим за прочистване - създател Петър Дънов


Така изглеждат продуктите за този режим измислен преди 80 години от Петър Дънов и даден на неговите ученици. Масово прилаган от много хора. За подробна информация можете да посетите сайта на Бялото Братство http://jitenrejim.bratstvoto.net/.

Целта на тази публикация не е да се взрем в детайлите, защото те са ясни на всички, а да дам моето мнение!

Няколко жени ме попитаха дали е добре да го направят този режим с цел прочистване и регулиране на теглото. Според тези, които го практикуват най-добрите дати са сега  на 17.02 или на 19.02 - те ви осигуряват 10 дни между фаза на Пълнолуние и Новолуние.
Периода не е дълъг и рисков, но не е и малък. В момента времето е топло, което не е опасно като цяло, но идват и студени дни. Все пак като всеки друг религиозен режим смятам, че в основата се има предвид духовно пречистване и баланс. Моят личен опит и наблюдения дълги години, особено в сферата на християнския пост е повече негативен, отколкото положителен.
Ще обясня защо.......!
В основата на този режим е пшеницата - Житен. Дори да изберете лимец, спелта, емер, камут и други, те съдържат глутен. Много се говори, колко е вреден и какви поражения има от него. Орехи, мед и ябълки е добре да са био или органик - убедени ли сте, че вашите ще са такива. Водата трябва да изворна и жива.
Преди всичко това е разновидност на пост, суровоядство или веганство за 10 дни. Веднъж годишно може и да няма проблем, но е възможна строга индивидуалност. Задължително ви трябва и психично спокойствие и повишено присъствие сред Природата.
Калориите идват преди всичко от въглехидрати, което ще наруши инсулиновата реакция. Белтъчния дефицит е висок.Може да има спад в имунитета и неустойчивост към грипните вируси.

Моето мнение е, че режима не е лош, но крие своите опасности, което не го нарежда сред широкоприложимите.
Съвета ми е направете разтоварване махайки всички полуфабрикати, алкохол, цигари, много хляб и тестени изделия, картофи, ориз и храни богати на захари, млечни продукти и много обработени храни,месо и риба.
Преминете за 3-5 дни на плодове и зеленчуци, може да добавите варено яйце, зеленчукови супи, задушени или варени вегански продукти, сурови ядки, разпределени в 4-5 приема на ден, най-късно до 18 часа. Пийте повече изворна вода и чайове. Задължителна двигателна активност минимум час на ден!!! Ефекта ще е същия, без глад и нервни кризи!

Зелено кафе за отслабване!

Последните два месеца, често ми задават въпроса: " Какво е зелено кафе и отслабва ли се с него?"

 Давам ви три примерни снимки с това, което се има в предвид.
Както виждате на първата е известния и нашумял д-р Оз. Предполагам, че щом той говори за невероятния ефект на зеленото кафе, всички трябва да вярваме в това.
Кое вещество стои зад този мигновен и ефективен продукт?

Хлорогенова киселина
изгаря мазнини
ускорява метаболизма
притъпява апетита
прочиства организма
повишава либидото
супер антиоксидант
извлечена от природен продукт - зелено кафе
забавя стареенето на кожата

Продукти с нея - Slimix зелено кафе, Ultra green coffee extract,Green coffee bean standardized ( Natures way) , зелено кафе на зърна, смляно зелено кафе. Цените варират от 3 лв - 50 лв зависимост от продукта.



Да проверим сега какво всъщност представлява хлорогенова "магична" киселина:
Това е нагледно химичната и формула.
Тя е естер на кафеената киселина с хининовата, получена при биосинтез в много растителни видове.
Участва в синтеза на лигнина - ценна суровина, която се използва за много други продукти.
Тя не съдържа хлор, ако се заблудите от името и - идва от гръцки и в превод означава основа на зеления цвят, това се получава при окисляването и.
Хлорогеновата киселина е подлагана на многогодишни проучвания и е със спорна слава. Проучвания на учени и лекари показват както добри, така и лоши ефекти.
Странични ефекти са следните - причинител на алергии в дихателните пътища, нарушения на храносмилането свързани с подуване на корема, диарични проблеми. Но най-притеснителното от опитите е, че при повишено приемане се увеличават двойно количеството мазнини в областта на корема.
Иначе от друга страна има положителен ефект върху инсулиновата чувствителност, сваля кръвното налягане.
Отдавна се добавя в различни храни, присъства също доста в праскови и сливи, в много растения, особено в Калуната. Нейни изомери можете да намерите в картофите.

Моето мнение е следното - това е поредния опит за търговска сензация наравно с всички предишни такива. Всяко едно от тях се оказа с времето, че основно бърка във вашия джоб, в някои случаи доста дълбоко. Смятам и подкрепям твърдението, че всеки концентриран екстракт носи, както ползи, така и много вреди, защото натурално е аналог на природно. Но природата го е дозирала както виждате в зеленото кафе.

Съветът ми е - намерете зелено кафе на зърна или смляно на прах и заместете изпеченото. 
Капсулите с екстракт от зелено кафе - хлорогеновата киселина не са природен продукт, а нов опит за сензация с цел печалба.
Видяхте, че приемате същата киселина и с други продукти освен кафето!

30.01.2014 г.

Разделно хранене - теория и практика

Разделното хранене исторически датира от 1822 г.
То се свързва с Д-р Айзък Дженингс, който създава своя теория за прием на храни. Той е разочарован от средствата на тогавашната медицината, която практикува. Д-р Дженингс започва да прилага своите методи за лечение, в основата, на което е промяна на хранителните навици.
Д-р Ръсел Трол изследва естествените принципи за прием на храна, които са в основата на създаденото разделно хранене.

1920 - 1930 г.
Най-известните имена си остават д-р Уилям Хей и  д-р Хърбърт Шелтън. Първият определен като създател на това хранене, а вторият като изследовател и автор на много книги, принципи и теми свързани с разделното хранене.

Основната идея на това хранене, както всички знаете е условното разделяне на храните в групи по преобладаващи макронутриенти - Белтъци (протеини), Въглехидрати и Мазнини. Друга схема е варианта храни с високо съдържание на протеини, храни богати на нишесте и останалите видове храни. Принципно според авторите и изследователите е важно да не се консумират едновременно протеиновата група и въглехидратната (нишесте съдържащите).
Може и на 5 вида - Белтъчини, Мазнини, Въглехидрати, Нишесте/Скорбяла, Киселинни храни.
Много подвидове и раздели.
Често хора ми задават въпроса: " Може ли да ядем месо с ориз?" " Може ли месо с хляб?", "Може ли да смесваме плодове със зеленчуци" и т.н.
Шеговито им отговарям: " Имате ли зъби?", отговарят ми " Да, имаме". "Тогава значи можете" им казвам аз.

Да, наистина има определено конкуриране между киселинните ензими за протеините и алкалните за въглехидратите. Получава се натоварване на процесите за разграждане и усвояване, което може да доведе до ферментация и токсичност.
Но "глупавата" природа е създала коктейл от всички нутриенти в голяма част от продуктите. "Неинтелигентното" ни тяло отделя всички видове ензими едновременно. Защо, питайте природата?

Основните ползи са:
  •  намалено отделяне на газове
  • леко подобряване на храносмилането
  • спадане на теглото, ако сте стриктни и махнете куп "нездравословни" храни и навици
  • подобряване на външния вид - кожа, коса, нокти, тонус 
  • изграждане на навици за режим и количество на храната
Негативите:
  •   психичен стрес от постояннното следене на принципите - може да доведе до депресивност и тревожност
  •   възможно е при несъзнателно смесване, да предизвика тежест в коремната зона, до   диарични проблеми
  •  подвеждане на организма отделил всички храносмилателни ензими, с даване само на един вид продукт с преобладаваш нутриент
  •  нарушение на ензимната активност след дълго практикуване на диетата
  • в тънкото черво има конкурентност между белтъци и въглехидрати, това също се нарушава като физиологичен принцип
  • При комбинирани храни се регулира нивата на секреция на хормони, което може да бъде различно при разделното хранене
 Както виждате има много За и Против. Разделното хранене има много противници и застъпници!

Моето мнение е човек, разумно да го използва, вземайки някои от добрите му принципи.
Не се фанатизирвайте, че е панацея, защото е много рекламирано от 1822 г. насам.

В природата всичко е Баланс между хранителните елементи, а не Разделеност по групи!

29.01.2014 г.

Емоционално хранене - приказка без край

 Често храната освен източник на енергия, става и ключ към свят от удоволствия, щастие и радост. В напрегнатия и динамичен живот се чувстваме потиснати, самотни и изтощени. Усещаме, че губим контрол дори за собствения си живот. Депресия и различни видове неврози са евентуални диагнози, за хора, които не предполагат, че са в такова състояние. В повечето случаи подсъзнанието, работещо независимо от съзнателните процеси, намира решение вместо нас. То търси приятното усещане от детска си възраст, когато е било успокоявано с храна.

" Бебето плаче или е нещастно, мама ще го прегърне и нахрани!"
Преди години, учените направиха интересната връзка между майчината кърма и сладките храни. Тя съдържа около 7-8% въглехидрати, тоест на вкус е сладка. Първата храна,
с която свикваме и е източник на радост и спокойствие, е сладко. Но главното е понятието
 " храна за спокойствие". Дали ще повишите консумацията на високо въглехидратни храни (шоколад, вафли, пасти, торти, пици, хляб и др.) или ще изберете протеинови, високо мазнинни зависи от това, кой вкус ще ви осигури нужното щастие. След много разговори стигнах до извода, че има строго индивидуална  връзка между психо-емоционален проблем - вкус. Важното е както повечето казват - "Да бъде концентрирано и силно като усещане"!!!


 Познати ли ви изглеждат тези снимки? 
Те могат да бъдат част от билборд реклама, интернет сайтове, списания и т.н. Оказваме се слаби волево и ставаме зависими от удоволствието, наречено от майстор готвачите - " много вкусна храна". Много хора, които са  пристрастени към храна, напитки или друго, им е трудно да признаят пред самите себе си, че са в това състояние, вследствие на неудовлетвореност от неизразени емоции. Създадена е дупка в съзнанието, болезнен пробив, който подсъзнанието се опитва да запълни с консумираната храна.
.

Ако се осъзнаем и направим опит, да се справим с емоциите, е добре. Но продължим ли с тази практика, ни чака наднормено тегло и дори затлъстяване, придружени с болести. Последиците са спад в самочувствието, и когато видим себе си в огледалото, започва порочния кръг.

                           Влошен външен вид + болестен процес или емоционални проблеми  = 
                                                             Депресия или Потиснатост

                             Депресия, Потиснатост + "Прекрасно удоволствие от храна" =

                                                  Затлъстяване и още по Влошен външен вид



При някои хора това е начин на живот. Виждайки този порочен кръг, осъзнавайки го, въпреки това, казват - "Не мога да се спра".


Време е да помислите за психотерапия!



Емоционалното хранене е едно от  основните причини за:
- недобрият външен вид и краткотрайните успехи от диети.
- развитие на болести
- още по-голям психо-емоционален стрес.

Потърсете първо причината за вашето състояние и след това се запознайте със средствата!

Винаги можете да поговорите и с мен!!!