19.02.2015 г.

СУПЕРХРАНИ


Няколко години бяхме облъчвани с думата " Суперхрани". Към днешна дата много специалисти, любители, блогъри в областта на храненето развенчават мита за уникалността на определен вид храна. Съмнения за маркетингови трикове, заблуда, изпълват много статии на тази тема.
Аз като открит скептик по принцип стоя в страни от гръмките думи "Супер", "Уникална", " Сензационна". Това са добри подсъзнателни фрази, които да привлекат вниманието на прослойката от " Търсачи на здравословен живот".
Може да получа обвинения в хейтърство или висока критичност, заради невъзприемчивостта ми към множеството невероятни твърдения за различни видове храни, но винаги съм използвал логиката и научните открития в тази област. 
Природата и храната, която дава е като цяло достатъчно премерена, балансирана и подходяща за хората. Как е възможно един вид храна да е по-супер от друга? Като качествен състав, всеки един продукт има своя смисъл и предназначение. 
Мили писатели, блогъри и търсачи на Здравословното хранене, ако някой ден прочетете моята статия искам да разберете едно:

  • спрете да сравнявате състава на Чията с Лененото семе - кой колко повече има нещо си.
  • не сравнявайте спирилуна с магданоз.
  • не сравнявайте меда с хранителните добавки.
Всяко едно нещо има своя смисъл и приложение, стига този, който го използва да знае, че само по себе си то не е нещо велико или пъти по-стойностно от друго нещо.

Голяма част от самопровъзгласилите се специалисти постоянно търсят в момента още истината, лутайки си през десетки хиляди страници информация от научни източници - кое, колко, как да се прави.

Множество такива графики със систематизирана информация, ви дават ежедневно повод за размисъл, как някой е открил нещо много важно и неоспоримо:
  • Как ако консумираме всеки ден по 1 кг броколи ще се избавим от риска за рак на половата система. Колко е нивото на активната съставка сулфорафан, Sulforaphane, в суровия и друго в термично обработения продукт.
  • Как чесъна по тайна рецепта от Тибет ще спаси човечеството от всички проблеми. 
  • Как в коластрата се крие защитаваща организма от вируси и бактерии имунна бомба.


Преди всичко драги читатели, запомнете едно лесно правило, което няма да изисква толкова търсене на истината:

  • Консумацията на разнообразна, природна храна, сурова или която е правилно термично обработена ще ви доближи достатъчно близко до здравето. 
  • Приема на умерени количества от различни видове продукти разпределени в 5-кратно хранене е достатъчно условие за по-добро усвояване. Като не преяждате и не прекалявате с нищо.
  • Водата взета високо от планината е достатъчно естествена пред направената със скъпи уреди
  • Чистия и свеж въздух в природата е пъти по-добър от пречистения със сложен апарат.
Могат да бъдат изброени още простички правила далеч от " супер принципи" или " иновативни открития".
Целта ми е само да привлека вниманието към елементарността на всичко, и да ви отдалеча от сложните представи, които някой се опитва да наложи.

Избора за приема на тези храни е лично Ваш, но имайте предвид, че не всяко нещо записано в състава се усвоява от клетката. 
Възможно е парите Ви да отиват просто за поддържане на една индустрия, ставаща все по-богата.

26.01.2015 г.

МИТА ЗА ВРЕДНОСТИТЕ!

Както всички Вас, така и аз получавам ежедневно постове във фейсбук с думите - Вредно, Забранено, Неправилно, Опасно. В съчетание с тези думи има доста категории неща - храна, напитки, навици и т.н . Задавам си често въпроса: Дали това цели да ни помогне или да създаде някакъв особен вид на невроза?

Често срещате на думи тази картинка, но реално я възприемаме по този начин в мозъка ни! Живеем в свят от множество забрани, повишено внимание и до голяма степен страх. Дали наистина получаваме помощ или просто сме манипулирани? Как мислите?

Наскоро прочетох статия от блог на известна фитнес треньорка, каква грешка допускаме с определени  храни за закуска. Често чета и видовете храни причиняващи рак. Наскоро моя приятелка ми каза, как млечните продукти причинявали рак на млечната жлеза. Майка ми ме информира, колко е замърсен въздуха в София. От екрана на телевизора чувам постоянно, колко голяма опасност наближава с идващ грип от Африка. Всъщност се оказва, че всичко, което ни заобикаля, храни, дишаме, пием и така нататък е заплаха за нашия живот. Какво да правим тогава? Как се получава желаното здраве или дълголетие? Искреното желание на всички нас да имаме перфектния живот, здраво тяло и щастлива психика?

Отговора според мен е невъзможно, защото манипулацията е огромна.
Създава се едно усещане, че има правилно и грешно, че определени експерти могат да ни кажат, как на фона на всички тези забрани можем да постигнем чудеса със себе си. Гръмки слова като "Топ Диетолог", "Супер Фитнес Инструктор", "Уникална Хранителна Добавка", "Нов Метод", "Органична Храна и Био Продукт" изпълват съзнанието ни с надежда, че ето това е спасителния пояс за нас. Вадим портфейла си, кредитната карта и сме готови да платим цената на Надеждата за Супер, Топ, Уникален, Невероятен индивидуален шанс за Щастлив живот.
Драги читатели, според Вас преди 50 години , дали вашата Баба и Дядо бяха чували за това? Нима ограничените, простовати селяни, бяха болни, умиращи и отчаяни? Живееха със страх или с толкова много световна информация? Консумираха " Супер храни", " Смутита" , " Шейкове"? Ползваха ли " Нутрибулет", знаеха ли израза " Веган"? Дали познаваха " Йога система за щастлив живот"?

Задайте си и Вие тези въпроси и ми кажете, какво точно правите, за да живеете Спокоен, Естествен и Радостен Живот?

3.12.2014 г.

КАК ДА СТАВАМЕ ОТ СЪН - ДА ПОВИШИМ СТРЕСА СИ ИЛИ ЗДРАВЕТО?

Сутрин е време, което за работещия човек е сравнително ограничено. Ставайки от сън много често го правим рязко, бързо и без да се замислим, какво си причиняваме. Когато тялото е отпуснато през нощта, кората на главния мозък си почива, мускулите са отпуснати, всички стави по тялото и гръбначния стълб са приели положението, в което се намират.Кръвообръщението е забавено.

Ставането много често е свързано с подготовка за работа или някоя друга дейност. Не се замисляме, как мозъка от спящо състояние минава в будно, мускулите повишават тонуса си, за да се изправим, а ставите трябва да се движат под въздействие на мускулите. Кръвообръщението и лимфообръщението се засилват.
Множество системи са ангажирани при едно обикновено на пръв поглед Ставане Сутрин.
Едно време хората са наричали съня " Малка смърт", все едно ние Възкръсваме всеки един нов ден.

Но как всъщност тогава да станем и от какво се пазим чак толкова?
Много често сутрин рано между 6-8 часа тялото поддържа по-високи стойности на стресовия хормон кортизол. След ставане се ускорява пулса, вдига се кръвното налягане, тялото се събужда за живот. При неправилно изпълнение на този ритуал се наблюдават - сърдечно-съдови инциденти, блокажи на опорно-двигателния апарат, нарушения дори в мозъчната дейност.

Много хора се оплакват от проблеми след ставане от сън - но дали те се дължат на нещо случило се през нощта, или е възможно да е поради неправилно ставане? Отговори и причини има много, но защо не помислим как да отделим 15 мин. за едно нормално ставане.

Добре е да настроим будилника поне 30 мин. по рано от времето, в което сме решили да ставаме / дано сте си легнали преди 1 часа през нощта/.
  • Отваряме бавно очи.
  • Вдишваме дълбоко въздух няколко пъти.
  • Сгъваме и разгъваме пръстите на краката няколко пъти
  • Сгъваме и разгъваме глезенните стави
  • Същото правим с колена и тазобедрени стави
  • Пръсти на ръцете, китки, лакти, рамена
  • Бавно се изправяме до седнало положение и поглеждаме около нас.
  • Протягаме ръце над главата, за да изправим гръбначния стълб.
  • Раздвижваме рамената и врата.
  • Пускаме краката на земята и сядаме на ръба на леглото
  • Раздвижваме отново глезени, колена и тазобедрени стави, лакти и рамена
  • Бавно се изправяме до изправено положение и повдигаме ръце над главата 
  • Отваряме прозореца да влезне свеж въздух и правим поне 5-10 дълбоки вдишвания
  • Клякаме няколко пъти бавно до 90 градуса в коленните стави.
  • С ръце и вплетени пръсти над глава се повдигаме 10 пъти на пръсти. 
Това е един бърз и лек вариант за събуждане, ставане и липса на каквито и да е рискови моменти за всички системи.

След това можем за 10-15 мин. да изпълним някой от известните комплекси - петима тибетци, слънчеви упражнения, или каквото ви допада. Леко, разтягащо и със спокоен пулс на сърцето, наситено с дишане.

Само ви Моля - НЕ БЯГАЙТЕ СУТРИН, НЕ СКАЧАЙТЕ И НЕ ПРАВЕТЕ ИНТЕНЗИВНИ НАТОВАРВАНИЯ. ОСТАВЕТЕ ТОВА ЗА СЛЕД 8 ИЛИ 9 ЧАСА!

ЗАКУСКАТА ЩЕ БЪДЕ ЕДИН ПРИЯТЕН ЗАВЪРШЕК НА СУТРЕШНИЯ РИТУАЛ!


30.11.2014 г.

ЗАЩО Е ВАЖЕН СПОРТА, КОГАТО РЕДУЦИРАМЕ КИЛОГРАМИ?

Множество мои клиенти ми задават въпроса - Колко е важно да спортуваме, когато отслабваме?
До голяма степен в момента стана популярна бързата редукция с крайно ограничаващи диети, веганство, суровоядство и дори глад. Много от хората смятат, че намалявайки много калориите приети с храната, ще отслабват бързо и ако е възможно да не се налага да спортуват. Доколко е важна двигателната активност по време на хранителен режим или диета? Погледнете следната сравнителна илюстрация!



Не е нужно да сте специалисти, за да прецените ефекта на спортните занимания.
Дали обаче е важен само визуалния ефект?

Когато започне да се разгражда мастната тъкан, тя не се изпарява, започва да се движи в кръвта. Без двигателна активност стартира засилен процес, като този на графиката.

Голяма част от разградената мастна тъкан движеща се с кръвта, трябва да бъде филтрирана и от черния дроб, съответно се засилва и риска от процеса на съответната графика.

Възможно е да забележите и намаляване на обема, силата и тонуса на мускулите си.

Смятам, че дори тези няколко факта са достатъчни да се замислите, дали не ви трябва Разумен хранителен режим и целенасочена двигателна активност. 
Крайния ефект идва от 70% внимание насочено към храната и 30% съвсем целенасочена физическа активност. 


16.09.2014 г.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО - ПЪТ КЪМ ПРОМЯНАТА!


"Предизвикателство" е дума, която за някои звучи стимулиращо, а за други притеснително.
Всеки от нас смята, че познава своите физически и психически възможности. Обикновено субективната оценка е завишена или занижена, рядкост са хората с обективна такава.
Нашия организъм се стреми към условно стабилно съществуване нагаждайки се към външните фактори. Той фиксира своите параметри и съществува относително спокойно, когато те са стабилни, без да се променя. В даден момент обаче се случват промени във външните фактори и ние сме под стрес, което при по-дълъг период извежда организма от това устойчиво състояние и предизвиква промени. Зависимост от същността и силата на външния дразнител, измененията могат да бъдат в позитивна или негативна посока.
Във всеки един вариант промените са предизвикателство за вас.
Какво се случва ако решите, че не харесвате устойчивото състояние, в което е към момента тялото ви? Искате да свалите мазнини, да оформите по друг начин бедрата и седалището си.
Нещо трябва да се промени. Обикновено сме склонни да се натоварваме до зоната на комфорта или да излезем извън нея. В единия случай нищо няма да случи, а в другия ще се случат доста промени. В основата на всичко това стои Предизвикателството.
Например вие сте свикнали и можете да изпълните без проблем 20 коремни преси. Мозъка ви е запаметил тази бройка, лесно настройва мускулите да ги изпълнят при зададена команда. Създал е такова състояние във вас, че да го направите без никакъв дискомфорт. Какво ще стане обаче ако ви предизвикам и ви кажа - "Направете 100 коремни преси" ? Първо мозъка трябва да приеме без съпротива това предизвикателство, да изпрати информация до мускулите и да започнете изпълнението. Тук обаче ще се сблъскате с един проблем, възможно е да не можете да го направите. Причината е, че сте предизвикани. Мускулите на коремната стена, като главни двигатели, може да нямат силата и издръжливостта да го изпълнят. Но ако ви предизвикам с това няколко пъти, в един момент, ще се случи промяна, Вие ще го направите. Коя е движещата сила за промяната - ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО.
В първия случай ако правите по 20 коремни преси всеки път и се чувствате идеално, мускулите ви ще са толкова силни и издръжливи, колкото да изпълнят тази бройка. Във втория случай, ще се променят, за да изпълнят бройката 100! Нас ни интересува точно тази промяна.
Същото се случва всеки път, когато надскочите зоната на комфорта си. Така можете да промените всичко във вас - фигура, физически възможности, мисловни способности, та дори и социален статус.

ПРОМЯНАТА СЕ СЛУЧВА С УСИЛИЕ!
УСИЛИЕТО ВИ ПРЕДИЗВИКВА!
ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ЩЕ ВИ ПРОМЕНИ!


22.07.2014 г.

Реални резултати от отслабване и йо-йо ефекта!

Често става на въпрос, какво представлява резултата от отслабването. С много хора съм обсъждал как протича самия процес и какво да очакват. С времето натрупаната информация, множество реклами на революционни диети и бързи методи, създаде изкривена представа за този резултат. Появиха се гръмките изказвания за 14 дни от 8-12 кг. Хората се втурнаха да правят куп тежки диети и изтощителни режими състезавайки се кой ще свали най-много. Дори някои специалисти, които имена няма да назовавам от уважение към личността им, започнаха да публикуват - "Постигнат рекорд по отслабване!" Поради всичко, което изброих, хората, които идват при мен се борят да направят много голям резултат за кратко време, защото са програмирани ВЕЧЕ да мислят по този начин. Това според Световната Здравна Организация е голям проблем и почти винаги води до термина използван през 1977 от американския професор Кели Броунел - Йо-Йо ефект.
Това, често се случва и с мои клиенти и с други хора, които са непоследователни и най-вече се подлагат на крайни ограничения, за да са готови за плажа, за сватба, за друг вид събитие в рамките на 14 дни до месец. Само по себе си йо-йо ефекта е практически да възстановите обратно напълно загубените килограми и до някаква степен да повишите и над тези, с които сте стартирал. Телесното теглото в килограми за мен никога не е било определящия фактор за оценка на ефекта.
Това, което много от хората не осъзнават е, че основния "загрозяващ" и "разболяващ" елемент, ЧЕТЕТЕ ДОБРЕ - " Излишните отлагания на мазнини в мастната тъкан". Голяма част от жени, понякога и мъже са в съвсем нормално за ръста си тегло, но са с повишено процентно съотношение на мастна тъкан спрямо останалите тъкани. Така, че нека не говорим просто за килограми, а за елементите им.
Знаем, че човешкото тяло е изградено предимно от ВОДА. Тя присъства почти навсякъде, дори и в най-твърдите структури. Това я прави жизнено важна поради почти 70% съдържание от тялото при новородените. Тялото ни е съвкупност от кости, мускули, мастна тъкан и вътрешни органи - те определят неговото тегло. Множество задържани токсични отпадъци също могат умерено да го повишат. Виждате, че всъщност сме многоелементни.
Какво се случва, когато бъдете подложени на променен режим на хранене и движение с цел "НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕГЛОТО"?
Преди години дори в ръководствата за промяна на теглото пишеше - "теглите се преди и след едно занимание и ако то е ефективно трябва да имате най-малко 500 гр разлика". Спомням си много добре, че това беше записано като индикация за успешно проведена гимнастика за редукция на телесна маса в учебник от 70-те години. Сега сме доста по-наясно, че става дума за сериозна дехидратация на организма и това твърдение е абсурдно, та дори вредно.
Но какво става по дни от вашия процес?
Започвайки да се храните по-малко и особено ако повишите приема на плодове и зеленчуци, плюс повишена двигателна активност, в първите 2-3 дни започва да се засилва кръвообръщението и диурезата става по интензивна. Всички жени знаят, колко по-често посещават тоалетната, за да изпразнят съдържимото на пикочния си мехур. Започва засилено отделяне на течности и теглото започва да спада доста бързо надолу. Всеки е впечатлен от този бърз ефект, пише благодарствени послания към специалиста назначил режима, пише по форуми хвалейки себе си - "за 3-4 дни аз съм 2 кг надолу, благодаря ви еди кой си " Странното е, че дори и лекари, които се подлагат на такива режими също са въодушевени от бързия ефект.
Това обаче е чисто и просто дехидратиране на организма ви, до голяма степен поради променените условия, под които сте поставени. Ако режима ви стресира е възможно да изгубите и мускулна тъкан от 500 гр до 1 кг. Та в края на седмицата сте с загуба на 2 кг вода, 500 гр. мускули и е възможно на 1 кг мазнина. Общо сте отслабнали 3 килограма и 500 гр - но в действителност ако сте ме разбрали добре резултата ви е 1 кг.
Много често спирайки тежкия режим вие бързо дори в рамките на ден - два, връщате 2 кг. вода, защото тялото винаги се стреми към това да се хидратира и може би по-нататък и 500 гр мускули. Тогава хората се плашат и казват " Ужас това е йо-йо ефект". Това не е още същинския йо-йо ефект - практически ви е останало 1 кг редуцирана мазнина, която е била истинската цел и реалния резултат.
Преди години Световната Здравна Организация определи, че безопасна е редукцията на 4 кг мазнини за един месец - тоест ако сме математици по 1 кг на седмица. Много по-безопасно е 500 гр мазнина на седмица да бъде редуцирана, Защо?
Когато мазнината се разгражда, знаете, че тя минава през кръвоносната ви система, черния дроб, сърцето и т.н. До голяма степен мазнината е в периферията на тялото ни, защото тя е зоната за отпадъците. Токсините се натрупват и складират там изключително безопасно, биват обвити и капсулирани, за да не пречат на организма да работи. Успявате ли да разберете и направите връзка, защо е важна бавната редукция на мастна тъкан според Световната Здравна Организация?
Заедно с изсипването на мастите в кръвта ви попадат и множество от въпросните токсини!!!
Сега след като научихте този факт има ли повод за радост от бързата редукция на мастна тъкан и състезанието Кой е отслабнал най-много?
Ако сте достатъчно разумни, ще разберете, че самия процес на намаляване на мастната тъкан е свързан с изваждане на токсините обратно в кръвта ви и насочването им към органите. Колкото повече от тях, толкова повече организма се отравя. Затова при хора с нестабилно здраве понякога предприели бърза редукция стигат до Болнично лечение заради бързо отравяне на организма, което ние наричаме Болест.
Представете си, какво пък става ако често редуцирате мастна тъкан и после я връщате и надграждате с нова - ЙО-ЙО ЕФЕКТА. Разграждате мазнина и отделяте токсини, после си връщате мазнина и токсини, и отново тези процеси до безкрайност.
Поради това Световната Здравна Организация твърди, че е пъти по опасно честото сваляне и последващо покачване на телесното тегло, отколкото поддържане на умерено повишено - наднормено с години.
Ако сте ме разбрали правилно, ще знаете за бъдещето - Редуцирайте бавно мастната си тъкан, знайте, че при разумен режим реалния резултат е от 500 гр - 1,500 кг., най-много 2 кг мазнини за една седмица. Не се отчайвайте ако сте върнали ВОДАТА и МУСКУЛИТЕ СИ - това е нещо хубаво и нормално. Притеснявайте се ако възстановите резултата от мазнини.
Това се разбира лесно - следете дебелината на кожната си гънка, примерно на корема в областта на пъпа. Ако тя става по-мека, по-рехава до степен на водниста, то мазнините се разграждат. Усетите ли, че отново се уплътнява, втвърдява и опъва кожата, значи връщате мазнините си в подкожната мастна тъкан.

Винаги бъдете разумно информирани, какво се случва. Не робувайте на абсурдни и неадекватни твърдения отвъд нормалната физиология на организма. Не се хващайте на лъжата много килограми за кратък период, това е подписване на присъда за БОЛЕСТ!

15.07.2014 г.

Когато вкусното не е полезно!

Често много хора изказват твърдението " Вкусното не е полезно". Аз не съм съгласен с тях, защото това обобщение е изключително повърхностно. Вкуса и полезността са две съвсем различни неща, които често са съвсем съвместими.
Но кога е вярно това твърдение?
Всички обичаме пържени, панирани храни, печени на скара продукти и хубаво препечени и хрупащи вкусотии. Какво точно ги прави вредни и доста опасни?


Това е химическия процес, при който се получава веществото Акриламид
През 2002 година е установено образуването му в много видове храни. Когато те биват обработвани и приготвяни на висока температура над 120 градуса, в тях е открит във високи дози въпросния акриламид. Най-много има като количество в богатите на въглехидрати храни - картофи и зърнени култури. При процеси на варене или печене при ниски температури няма индикации за акриламид в храните. В суровите продукти също не присъства.
При обработка над 120 градуса между аминокиселината аспарагин и редуцирани захари като глюкозата протича реакция на Майлард и се образува въпросното токсично вещество. Доказан е високия риск за увреждане на генетичната информация и канцерогенен ефект.

Най-високи нива са открити в чипса - 4804 мг/кг пържени картофи. Други храни с високи стойности са заместител на кафе от цикория, ечемик, сухари, детски бисквити, крекери, сладкиши, пълнозърнест хляб, полуфабрикати в мюслите, печени ядки, препечен хляб.
Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) през март 2011 година е публикувала обобщен доклад на мащабно проучване от 2007 - 2009 година за наличие на акриламид в храните. Сериозно се акцентира за повишеното му образуване при неправилни термични обработки, наличие на определени вещества, които засилват нивата му - монозахариди, амониев бикарбонат и т.н.
Открити са производствени методи за намаляване на образуването му посредством ензим разграждащ аспарагина, нарича се аспарагиназа!


Да оказва се наистина, че за всички нас пърженото, панираното, препеченото и обработеното на висока температура може да е вкусно, но определено НЕ Е ПОЛЕЗНО!

Внимавайте с това, какво консумирате. Разбира се избора е лично ваш!