20.02.2016 г.

ГЛАД И АПЕТИТ - ЕДНАКВИ ИЛИ РАЗЛИЧНИ СЪСТОЯНИЯ НА ТЯЛОТО?


Глад и Апетит, две състояния на тялото, които често биват смесвани с една дума - Много съм гладен!

За информация поглеждам значението на двете думи в българския тълковен речник:

глад

Тълковен речник
гладът, глада, само ед., м.
1. Усещане на потребност от храна.
2. Дълготрайно, системно недояждане. Няма с какво да ги храним, ще измрат от глад.
3. Отсъствие или недостиг на хранителни продукти. Голям глад ни чака.
4. Прен. Остра нужда, потребност. Глад за добри специалисти. Глад за хубава литература. Полов глад.

Библейско тълкуване: В Св. Писание се споменава за няколко "гладове" в Палестина, и в околните на нея страни - Бит. 12:10, 26:1; Рут 1:1; 4Цар. 6:25; Д.А. 11:27. Най-забележителен е седемгодишния глад в Египет, когато Йосиф бил пръв министър - Бит. 41гл. Той е забележителен особено поради продължителността си, най-вече защото Египет по принцип е бил плодороден, и най-малко изложен на бедствия от такъв вид. Глада произхождал винаги от естествени причини, като например: когато водите на Нил не преливали бреговете си; когато в Юдея не валяло дъжд в нужното време, за да напои земята; или когато гъсеници, скакалци или други насекоми нападали културите. Но всичките естествени причини се управляват от Бога, и Той често предизвиквал глад, за да накаже непокорните - 4Цар. 8:1,2; Ез. 6:11; Мт. 24:7. Най-лошият глад е духовният глад - Ам. 8:11.

апетѝт


Тълковен речник

мн. апетити, м.
1. Само ед. Желание за ядене. Имам добър апетит.
2. Прен. Обикн. мн. Страст за печалба, домогване до нещо.


Сами виждате разликата в описанията. Гладът е естествена нужда на организма от енергия, която може да бъде приета от храна или напитки, както и други енергийни субстанции. В зависимост от енергийния дефицит, се определя и количеството на приетата енергия.

Тогава какво е апетита ?

Там където свършва гладът, започва апетита. Той се изразява с тълкуванието - Желание за ядене. Храната като източник на емоция е причината при приключил физиологичен глад да търсим още и още. Определяме това субективно като Глад, но е практически Апетит.

Как да разграничим тогава, какво е нашето състояние?

Хранейки се всяко човешко същество има определени възможности за прием, разграждане и усвояване на хранителни вещества. Когато храната напусне устната кухина и по хранопровода стигне до стомаха, тя заема определен обем. Там е нормално, да се разпредели в най-долната трета, над нея да се появи друга трета за течност, която я прави лесна за разграждане от храносмилателните ензими. Най-горната трета е за празно пространство изпълнено с въздух, където се отделят газовете, образувани от ферментационните процеси.

Гладът се прекратява с приема на 1/3 от количеството на стомаха, защото това е възможността за разграждане. Нужни са минимум 20 минути, мозъка да получи информация за случилото се. Всичко над този прием води до нарушаване на стомашните процеси, усилено образуване на ферментационна маса и отделяне на газове. Повишава се токсичния ефект на приетото. Често прекаляването се случва заради засиления апетит - идващ от приятната обстановка, с весела компания, готвач факир и аромати, които галят сетивата и психиката. Поради нередовно хранене и недобри процеси на храносмилателната система е възможно да смятаме, че сме постоянно Гладни.


За всички е известен факта, какво е глад, когато погледнат снимката.




Както и апетита, който е на тази снимка.





Вечната битка между едното и другото зависи от няколко неща:

  • Енергията, от която имате нужда.
  • Добрата функция на храносмилането - да разгражда и усвоява приетото количество.
  • Вида, качеството и кулинарната обработка на хранителните продукти.
  • Психологичното състояние.
  • Нивото на осъзнаване, каква е нуждата на организма.
Ще ви дам конкретни примери, като опиша няколко ситуации.

1. Човек, който е осъзнал своята нужда от храна като даваща енергия, изграждаща тялото и възстановяваща тонуса му. Той се храни поне 5 пъти на ден, като винаги започва със закуска. Разпределя храната на порции, които са достатъчни да бъдат разградени и усвоени. Той познава усещането за глад и знае кога да спре.
В неговия живот се случва да има повишена динамика - физическа или психическа, дори двете заедно.  Има нужда от повече енергия, но тялото му е свикнало да я разпределя през деня. Решението е да увеличи малко количествата, но да запази часовете и броя на храненията. Стресът при този човек е малък, защото той познава себе си. Знае къде свършва гладът и започва апетита. Ако му предложите нещо след като е заситил първото, той учтиво ще ви каже - " Благодаря ви, но ми е достатъчно". Лесно контролира теглото си, спи спокойно, сутрин е пълен с енергия и готов за нови предизвикателства.

2. Човек, който се храни инцидентно, когато може или се сеща. Той не закусва, защото бърза за работа или се детоксикира. Ако закусва, то е защото така трябва. Чете много и най-различни статии с етикет " Здравословно хранене". Експериментира с много продукти и начини на хранене.
В неговия живот се случва да има повишена динамика - физическа или психическа, дори двете заедно. Тялото не е свикнало да се справя с това предизвикателство. Стреса е голям, започва безразборно и неконтролирано приемане на всякаква храна, само за да изчезне напрежението, което усеща. Той не може да разграничи, къде спира гладът и къде започва апетита. За него съществува само понятието - Много съм Гладен. Тялото не може да разгради и усвои повишения несинхронен прием на храна и постоянно алармира - "Нямам енергия,искам още и още". Това води до интоксикация и повишаване на теглото, въпреки че динамиката е постоянна.

3. Човек, който спазва специфичен режим, заради някакво здравословно убеждение - веган, вегетарианец, анорексия и т.н.
В неговия живот се случва да има повишена динамика - физическа или психическа, дори двете заедно. Въпреки, че може да е добре подредено и регулярно хранене, той се лишава съзнателно от определени храни. Тялото ги търси, но със силата на волята си, той вярва, че така е правилно. Започва психическо напрежение и още по-голям стрес поради липса на търсените елементи. Компенсаторно, той трябва да повиши приема на енергия от други продукти, които не му носят търсеното от организма вещество. Той също трудно може да разграничи гладът от апетита. Донякъде успява да се контролира, но в даден момент също прекалява с някое количество, защото вярва, че то е най-правилния продукт за неговото здраве. Теглото там варира в широки граници - слабее, пълнее, задържа теглото понякога.

Могат да бъдат дадени още много примери, светът е много шарен.


Пътят към Здравето, Оптималното тегло и високото ниво на жизненост минава през осъзнаването как функционира физиологията на тялото. Процесите на храносмилане, усвояване и изчистване от метаболитни остатъци.

Гладът е естествена нужда от енергия, а апетита е изкривена реакция на психиката, която желае емоция. Повишената чувствителност към вътрешната среда на организма е процес на дългогодишен правилен начин на живот. Това разбира се е строго индивидуално, но подлежи на определени правила.

Когато се чудите, защо и какво се случва с Вас, погледнете доколко можете да разграничите състоянията на Глад и Апетит, докато се храните. Когато използвате думите " Много съм гладен" се опитайте да разберете, какво имате предвид.
































24.08.2015 г.

С ИЛИ БЕЗ ВЕЧЕРЯ? РАННА ВЕЧЕРЯ - ЗА И ПРОТИВ.


Едно от дългогодишно коментираните от специалисти хранене е вечерята. В повечето случаи, най-трудно за контрол се оказва това време за приемане на храна. Множество хора имат своето оправдание - "работя до късно", "трябва да приготвя вечеря за цялото семейство", "много съм гладен вечер", "тогава се събирам с приятели" и т.н. Храненето във вечерните часове е една дълбока традиция още от преди години. Тогава семейство, приятели или бизнес партньори се събират, за да попаднат в света на приятните удоволствия създавани от магията на храната.
До помислим върху физиологията на организма и какво означава за него вечеря в по-късните часове:
- След 19 часа телесната температура е най-висока.
- След 20 часа започва да се забавя пулса и да спада кръвното налягане
- След 21 часа с намаляване интензивността на слънчевата светлина, започва отделяне на хормона мелатонин, който се увеличава многократно с всеки следващ час.
- След 22:30 храносмилателната система навлиза в покой.

Какво се случва тогава с тези грандиозни купони, банкети, вечерни пиршества, които често започват към 20:30 и приключват към 00:00 часа? Големи количества храна и напитки са в храносмилателната система. Ако сте честни със себе си, ще си признаете, че това се случва често пъти дори за една седмица. Практически тази храна престоява във вашите храносмилателни органи, и определено не се разгражда, усвоява и трансформира напълно.
Множество диетолози, нутрициолози и всякакви фитнес специалисти насочват към куп трикове за късно вечерно хранене и т.н. За мен това е меко казано наивно, в повечето случаи водим организма към сериозна интоксикация с неразградени и неусвоени хранителни вещества.
Появиха се теории - да не се закусва, да се прави детоксикация с дни и множество други. Да това е вярно - ОСОБЕНО КОГАТО СЕ СЛУЧВА МАГИЯТА НА КЪСНАТА НОЩНА ФИЕСТА.

Да погледнем от другата страна на медала. Приемаме най-късно храна към 17:30 -18 часа. Каквото и да консумирате голяма част от него ще бъде разградено и усвоено до 22:30 часа. Практически ще си легнете с празен стомах и част от тънките черва. Ако пък сте приели храна и по-рано към 16:30 - 17:00 часа е възможно и да имате остатъци само в дебелото черво. Това казано на обикновен език - означава, че ще си легнете с празен стомах или чисто психологически гладни. През нощта организма ви ще се изчисти от натрупаните в органите токсини и няма да е занимава с храна в храносмилателната система. Очаква ви едно истинско детоксикиращо гладуване, вие не се занимавате с храна. Така всяка нощ вие ще имате своята гладуваща система за лечение. Да ви задам един въпрос?
Така налага ли се да гладувате с дни, седмици, че и месеци?
Но да видим по-надълбоко, какви са ползите:

- ще се подобри качеството на съня
- ще се подобри инсулиновата чувствителност
- ще редуцирате теглото си особено по посока на мастна тъкан
- няма да бъдете толкова гладни на другия ден
- ще се чувствате свежи пред следващия ден
- ще можете да се храните свободно, за да не сте гладни като вечеряте изключително рано
- няма да се чудите, какво е позволено и какво не
- ще очистите организма си от множество токсини
- ще възстановите увредени структори и мъртвите клетки ще бъдат премахнати
- ще подобрите функцията на черния дроб
и т.н
Множество ползи само едно предизвикателство - докато свикнете в началото ще бъдете гладни. При някои хора са нужни поне 14 дни, за да променят усещането за променен навик.

Аз съм за максимално ранно приемане на последно хранене и съм против страхът, че може да останете гладни, уморени и притеснени.

Бих казал своебразен модел на БЕЗ ВЕЧЕРЯ си е чист вариант на гладуваща детоксикация.

Пробвайте сами, не е нужно да ми вярвате.

28.04.2015 г.

ЗАЩО СЕ ПОВИШАВАТ МАЗНИНИТЕ? ПРОДЪЛЖЕНИЕ 2



























Колкото повече, толкова повече!" - знаменитата фраза на литературния герой Мечо Пух.

Неговото приятно закръглено и пухкаво тяло, години наред радва децата и създава идеята, че
"Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед"
Точно така драги читатели. Храната и това, което тя ни дава - енергия, но и множество токсини.

Дали ще причислим хранителния продукт към "вредните" или "полезните" храни, то вашето тяло има определени възможности за разграждане и усвояване. Всичко, с което то не се справи отива в дебелото черво и започват гнилостни процеси. Другите неусвоени остатъци се отделят по органите като токсини, някои се насочват към мастната тъкан.
Приятното приемане на големи количества храна е сигурен показател за повишена интоксикация на организма и гаранция за повишаване на мазнините.
Колко тогава да се храним?
Трябва да се научим да разграничаваме чувството на глад от чувството за апетит. В повечето случаи ние казваме -  "хапнах, но си останах гладен". Правилния израз би бил - " Заситих глада си, но ми остана апетит".
Липсата на добро познаване на нуждите на тялото неминуемо води до преяждане и прекаляване с приема на хранителна енергия. Това води до нарушаване на храносмилателния процес, което пък от своя страна е сигурен причинител на лошо разграждане и усвояване на храната.
  • За една средно статистическа жена - прием на храна с калоричност от 1200-1400 ккал е достатъчен, за да живее съвсем нормално.
  • При мъжете прием от 1600 - 2000 ккал е разумно количество дори да имат повече физически дейности.
С едно хранене трудно можем да усвоим повече от 30 гр. белтъчини от храната:
За пример това е около 150 гр пилешко филе максимум.

В 5 литра кръв циркулира около 7 гр. глюкоза - което означава, че не ни трябват големи количества захари.

Същото се отнася и за мазнините - за ден ни трябват до 60 гр. мазнини - което е по не повече от 20 гр. на хранене.

Всичко над тези количества, просто не се разгражда и усвоява за енергия, изграждане на структури или нещо полезно, а просто трови организма и увеличава нивото на мастната тъкан.

За да намалите, количеството на мастните отлагания, просто намалете приема на храна. Колкото по-малко видове храни смесвате на едно хранене, толкова по-добре. 


25.03.2015 г.

ЗАЩО СЕ ПОВИШАВАТ МАЗНИНИТЕ? ПРОДЪЛЖЕНИЕ 1


Обещах ви в предишната статия, че ще обясня методите, как да намалим токсичността в организма и да се справим постепенно с мастните депа. 

Режим на живот базиран на биологичния часовник .

Това, което ни прави сходни във физиологично отношение е заложения в гените ни биологичен ритъм. Той е пряко свързан с денонощните промени на светлината. Ние се адаптираме и настройваме към него спрямо географската ширина, в която живеем. В случая ще говоря конкретно за нас, хората живеещи в България. 
  
Каква е идеята на биологичния ритъм?

Нашия организъм работи на синхронен принцип. За да говорим за Здраве, ние всъщност говорим за баланс, за ритъм и подреденост на процесите в нашето тяло. Всички органи работят като един цял механизъм. Когато тази цялостност е запазена, физиологична подреденост е факт, то и интоксикацията на организма е намалена.

Какво всъщност да направим, за да запазим чистотата на своето тяло?

На снимката над статията можете да видите нагледен пример за часовете и дейности свързани с тях. Ставайки сутрин и минавайки в будно състояние нашия организъм се "събужда" за живот ежедневно:
  • От 06:00-08:00 часа е високо нивото на кортизол в организма - това е така наречения стрес на организма при преминаването от сън към будно състояние. В 07:30 спира производството на мелатонин. Реално това е последния час за нормално събуждане, което физиологията е дефинирала. Тогава организма ще се опита да се изпразни от останалия в крайния отдел на храносмилателната система отпадък.   
Сутрин е добре да посетите тоалетната за очистване на дебелото черво, което  има много висок статут да бъде чисто. Моля ви създайте си този ритъм и никога не пропускайте този период, особено заради стрес.
  •  В 09:00 е последния нормален час за закуска, след като е изпразнена храносмилателната система. Много дискусии има на тема дали да се закусва или не. Според биологичните ритми от детска възраст ние създаваме реакция на организма да приема храна сутрин. 
  •  От 09:00 - 12:00, както виждате е повишено нивото на тестостерона, което води до усещане за висока работоспособност. Имаме сили и възможности да сме неуморими. В 10:00 часа е период за висока тревожност, което също е хормонално обусловено.
  •  В 12:00 - 13:30 тонуса на организма поспада. В тези часове идва периода за обедно хранене, затова и тялото насочва повече кръв към коремната област. Ако сме създали ритъм за приема на храна по обяд, то ензимната активност ще е по-висока в тези часове и спокойно можем да приемем повече количество калории.
  • След 14:30 започват да се повишават възможностите на тялото отново. Работоспособността се подобрява и сме пълни с енергия. 
  • 16:00 - 18:30 сме готови и за повишена двигателна активност. Нашия организъм може да се справи с интензивни тренировки или натоварване. Това идва логично следствие енергията от обедното хранене. 
  • В 19:00 - 20:00 спада този тонус, повишава се кръвното налягане, повишава се телесната температура. Организма отново може да приеме храна. Вечерята е вече с по-малко количество калории, защото следва постепенно забавяне на физиологичните функции.
  • От 21:00 - 22:30 започва усилена секреция на мелатонин и организма започва да се подготвя за сън. Забавя се действието на храносмилателните процеси. 
  •  От 23:00 организма вече е в покой и започва времето за сън и възстановяване на организма след дневните дейности 
Какво всъщност означава следване на биологичния часовник?

Изграждайки и най-вече запазвайки този ритъм всички органи работят в синхрон. Организма е подготвен да приема храна в определено време, да я разгражда лесно, да я усвоява и съответно да отделя по-малко токсини от този процес. Като цяло следвайки физиологичния ритъм, тялото ни е с намалено усещане за стрес, защото то е в баланс със законите заложени в него.

Променяйки постоянно този ритъм какво следва?
  • Започват нарушения в секрецията на хормоните
  • Невъзможност за добър храносмилателен процес, поради недостатъчна секреция на ензими
  • Нарушения в работата на всички органи поради липсата на цикличност
  • Повишено образуване на токсини следствие на по горе изброените промени
  • Следствия на всичко - намален тонус, спад в работата на имунната система, субективно усещане за приближаваща болест, потиснатост и повишено ниво на стрес.
Какво е заключението?

За да намалите токсичността в организма, да се чувствате здрави и енергични опитайте се да си възвърнете биологичния ритъм. Само по себе си ще започне подобряването на Здравето и оттам ще намалее депото за отпадъци - мастната тъкан.

18.03.2015 г.

ЗАЩО СЕ ПОВИШАВА ПРОЦЕНТА МАЗНИНИ?

 
Всеки от нас иска да изглежда " добре". Към настояща дата това се свързва с думи като - стегнат, слаб, релефен и елегантен. Световната индустрия, до голяма степен създаде идеята за красотата свързана с изящната, фина и стройна линия на тялото. От какво зависи всъщност това?
Преди всичко добрия външен вид е следствие на % -та мазнини в тялото.

Погледнете снимката над текста и определете визуално къде се позиционира вашето тяло. Лесно можете да прецените, кое ви харесва и кое не. Само ще загатна, че нормата за мъже е до 20% и за жени до 30%.

Какво всъщност причинява повишаването на мастна тъкан и отдалечаването ни от " добре" изглеждащото тяло?

Преди всичко трябва да знаем, че мастната тъкан присъства навсякъде в човешкото тяло. Тя има много сериозна функция - защитна, енергийна, секреторна, термосъхраняваща и т.н. Има около и във вътрешните органи, и по периферията на тялото - подкожно.
За външния ви вид е важна като отправна точка, тази която се намира във външните участъци на тялото - подкожната мастна тъкан.

Какво се случва, когато нашия метаболизъм и храносмилателна система работят, дишаме въздух, пием вода и т.н ?

При ежедневното си функциониране нашето тяло е така устроено, че да задържа токсични вещества. Милиардите клетки, от които сме изградени са нещо уникално само по себе си.
В същото това отношение те не успяват да се изчистят от всички свободните радикали, които се образуват следствие обмяната на веществата и енергията. Това води до интоксикация на организма като цяло.
За пореден път обаче природата е открила решение. Въпреки, че се очаква едва ли не да се отровим, това на практика не се случва. Решението е периферната мастна тъкан. Тя е и най-големия склад за отпадъчни вещества. Благодарение на нея и добре организираните компенсаторни механизми на физиологията, ние оцеляваме, въпреки системни грешки в начина си на живот. Цената, която плащаме обаче е повишаване обема на заделената мастна тъкан, която е депото за опасните токсини.


 Дали избора е ваш?

До голяма степен в момента сме подложени на химическа инвазия от външната среда. Освен токсините, които постъпват с храната, има от въздух и вода. Преди много години идеята за отрови и вредности е звучала непознато и абсурдно, сега е част от ежедневието. Модерни стават новите методи за детоксикация, които са опита на някои, да решат проблема с токсините. Това малко вкарва всички ни в порочен кръг - ЗАМЪРСЯВАНЕ - ДЕТОКСИКАЦИЯ.
Търсят се много схеми, как да бъде намален този глобален проблем. Засега обаче почти всички решения отиват в посока комерсиални цели - таблетки, сиропи, диети, машини и т.н. Нищо не води до траен и постоянен ефект.

Тогава има ли някакъв изход?

Има разбира се. Но не е лесен. Нарича се организиран, информиран и последователен начин на живот, с който да сведем до минимум интоксикацията. Така бавно и постепенно склада за отрови ще стане излишен и ще изчезне.

В следващи теми ще ви представя различни начини за разрешаването на този проблем в нашето тяло.

19.02.2015 г.

СУПЕРХРАНИ


Няколко години бяхме облъчвани с думата " Суперхрани". Към днешна дата много специалисти, любители, блогъри в областта на храненето развенчават мита за уникалността на определен вид храна. Съмнения за маркетингови трикове, заблуда, изпълват много статии на тази тема.
Аз като открит скептик по принцип стоя в страни от гръмките думи "Супер", "Уникална", " Сензационна". Това са добри подсъзнателни фрази, които да привлекат вниманието на прослойката от " Търсачи на здравословен живот".
Може да получа обвинения в хейтърство или висока критичност, заради невъзприемчивостта ми към множеството невероятни твърдения за различни видове храни, но винаги съм използвал логиката и научните открития в тази област. 
Природата и храната, която дава е като цяло достатъчно премерена, балансирана и подходяща за хората. Как е възможно един вид храна да е по-супер от друга? Като качествен състав, всеки един продукт има своя смисъл и предназначение. 
Мили писатели, блогъри и търсачи на Здравословното хранене, ако някой ден прочетете моята статия искам да разберете едно:

  • спрете да сравнявате състава на Чията с Лененото семе - кой колко повече има нещо си.
  • не сравнявайте спирилуна с магданоз.
  • не сравнявайте меда с хранителните добавки.
Всяко едно нещо има своя смисъл и приложение, стига този, който го използва да знае, че само по себе си то не е нещо велико или пъти по-стойностно от друго нещо.

Голяма част от самопровъзгласилите се специалисти постоянно търсят в момента още истината, лутайки си през десетки хиляди страници информация от научни източници - кое, колко, как да се прави.

Множество такива графики със систематизирана информация, ви дават ежедневно повод за размисъл, как някой е открил нещо много важно и неоспоримо:
  • Как ако консумираме всеки ден по 1 кг броколи ще се избавим от риска за рак на половата система. Колко е нивото на активната съставка сулфорафан, Sulforaphane, в суровия и друго в термично обработения продукт.
  • Как чесъна по тайна рецепта от Тибет ще спаси човечеството от всички проблеми. 
  • Как в коластрата се крие защитаваща организма от вируси и бактерии имунна бомба.


Преди всичко драги читатели, запомнете едно лесно правило, което няма да изисква толкова търсене на истината:

  • Консумацията на разнообразна, природна храна, сурова или която е правилно термично обработена ще ви доближи достатъчно близко до здравето. 
  • Приема на умерени количества от различни видове продукти разпределени в 5-кратно хранене е достатъчно условие за по-добро усвояване. Като не преяждате и не прекалявате с нищо.
  • Водата взета високо от планината е достатъчно естествена пред направената със скъпи уреди
  • Чистия и свеж въздух в природата е пъти по-добър от пречистения със сложен апарат.
Могат да бъдат изброени още простички правила далеч от " супер принципи" или " иновативни открития".
Целта ми е само да привлека вниманието към елементарността на всичко, и да ви отдалеча от сложните представи, които някой се опитва да наложи.

Избора за приема на тези храни е лично Ваш, но имайте предвид, че не всяко нещо записано в състава се усвоява от клетката. 
Възможно е парите Ви да отиват просто за поддържане на една индустрия, ставаща все по-богата.

26.01.2015 г.

МИТА ЗА ВРЕДНОСТИТЕ!

Както всички Вас, така и аз получавам ежедневно постове във фейсбук с думите - Вредно, Забранено, Неправилно, Опасно. В съчетание с тези думи има доста категории неща - храна, напитки, навици и т.н . Задавам си често въпроса: Дали това цели да ни помогне или да създаде някакъв особен вид на невроза?

Често срещате на думи тази картинка, но реално я възприемаме по този начин в мозъка ни! Живеем в свят от множество забрани, повишено внимание и до голяма степен страх. Дали наистина получаваме помощ или просто сме манипулирани? Как мислите?

Наскоро прочетох статия от блог на известна фитнес треньорка, каква грешка допускаме с определени  храни за закуска. Често чета и видовете храни причиняващи рак. Наскоро моя приятелка ми каза, как млечните продукти причинявали рак на млечната жлеза. Майка ми ме информира, колко е замърсен въздуха в София. От екрана на телевизора чувам постоянно, колко голяма опасност наближава с идващ грип от Африка. Всъщност се оказва, че всичко, което ни заобикаля, храни, дишаме, пием и така нататък е заплаха за нашия живот. Какво да правим тогава? Как се получава желаното здраве или дълголетие? Искреното желание на всички нас да имаме перфектния живот, здраво тяло и щастлива психика?

Отговора според мен е невъзможно, защото манипулацията е огромна.
Създава се едно усещане, че има правилно и грешно, че определени експерти могат да ни кажат, как на фона на всички тези забрани можем да постигнем чудеса със себе си. Гръмки слова като "Топ Диетолог", "Супер Фитнес Инструктор", "Уникална Хранителна Добавка", "Нов Метод", "Органична Храна и Био Продукт" изпълват съзнанието ни с надежда, че ето това е спасителния пояс за нас. Вадим портфейла си, кредитната карта и сме готови да платим цената на Надеждата за Супер, Топ, Уникален, Невероятен индивидуален шанс за Щастлив живот.
Драги читатели, според Вас преди 50 години , дали вашата Баба и Дядо бяха чували за това? Нима ограничените, простовати селяни, бяха болни, умиращи и отчаяни? Живееха със страх или с толкова много световна информация? Консумираха " Супер храни", " Смутита" , " Шейкове"? Ползваха ли " Нутрибулет", знаеха ли израза " Веган"? Дали познаваха " Йога система за щастлив живот"?

Задайте си и Вие тези въпроси и ми кажете, какво точно правите, за да живеете Спокоен, Естествен и Радостен Живот?