29.01.2014 г.

Хляб - традиция и основна храна на българина

класическият хляб
В миналото думата "храна" е била равносилна на думата "хляб" за българският народ. Траките и славяните,  отглеждали пшеница. Счуквали зърната до грубо брашно и с ръчно месене, получавали този вид продукт. Хлябът стои на специално място в нашата генетична информация.
През годините той е видоизменян многократно, до днешния му масов вид показан на снимката. Принципно погледнато този няма нищо общо с онзи отпреди много векове - груб, твърд, от цяло зърно, без примеси като ензими, калциев пропионат, много глутен, мая и т.н. Дали е бил от обикновена пшеница, лимец, спелта и други напоследък известни култури можем само да гадаем.
Хлябът така отречен в днешно време, забраняван, обвиняван за куп проблеми в храносмилателната система заради глутен, всъщност е просто модифициран и променен до неузнаваемост. Това не е кода заложен в нашия ген, и организма просто не го разпознава като ХЛЯБ. За обработката му се включва имунитета, вместо храносмилателната система.
Успяхме да оплюем всичко като много гадно и лошо, с основната цел да спрете да го консумирате. "Хлябът е лош, то по-добре да не го ям изобщо" - философия на много видове диети, нахъсани системи и месионери за здравословен живот.
Аз искам да представя алтернативи, които също може би не са ок, но са малко по-добри от горе показания на снимката. Пак казвам кода за хляба е в нашия ген.

Ще дам няколко примера:

Многозърнест хляб
Малко по-добър от горния. Много често от бяло пшеничено брашно, пълнозърнесто, различни други зърна, ядки и доста други технологични добавки. Наличие на повече фибри е основното предимство, не само концентрирано нишесте.








Вита "Баланс"
Пълнозърнесто пшенично брашно (т.1850) - 30%
Пълнозърнест микс - 30 % - (Едросмлян пълнозърнест лимец, флейки от лимец, пълнозърнесто брашно от лимец, слънчогледови семена, пълнозърнеста закваска от лимец, сол, ечемичен малц, захар, сгъстител (Е412), концентрат от грозде, малцов екстракт, киселинен регулатор (Е262))
Брашно т.500
Вода питейна
Мая пресована
Сол йодирана
Подобрители (Е482, Е471, Е516, Е300)

Сами виждате състава от сайта на производителя - доста идейно са вкарани модерните стари лимец и според много "разбирачи" чудесния ечемичен малц или ръжен, който те твърдят, че е скъпо удоволствие и не се влага!
Но с повишено внимание - доста подобрители, производителят честно ги е споделил!


Бонус 6 зърна
Хряб без брашно Бонус
Състав: Цели пшеничени зърна,Ръжени зърна 40%,(лен,сусам,мак,овес) 5%,вода,сол,мая, калциев пропионат


Както виждате сами доста по-малко подобрители освен един, не много добър, но само той!






Пълнозърнест германски хляб

 Състав: Цели пшеничени или ръжени зърна според вида хляб 53%, зърна под формата на кисело тесто, вода, мая, сол.

Производителят твърди, че няма консерванти и подобрители. Освен маята другото се доближава много до това, за което говорих в началото. Само дето е германска история - знаете, че традиционно и те консумират също доста хляб.





Варианти още много, дори и домашни пекарни, видови брашна. Но не изключвайте хляба напълно като нещо лошо и вредно, просто открийте най-близкия да нашия ген!


Няма коментари:

Публикуване на коментар