30.01.2014 г.

Разделно хранене - теория и практика

Разделното хранене исторически датира от 1822 г.
То се свързва с Д-р Айзък Дженингс, който създава своя теория за прием на храни. Той е разочарован от средствата на тогавашната медицината, която практикува. Д-р Дженингс започва да прилага своите методи за лечение, в основата, на което е промяна на хранителните навици.
Д-р Ръсел Трол изследва естествените принципи за прием на храна, които са в основата на създаденото разделно хранене.

1920 - 1930 г.
Най-известните имена си остават д-р Уилям Хей и  д-р Хърбърт Шелтън. Първият определен като създател на това хранене, а вторият като изследовател и автор на много книги, принципи и теми свързани с разделното хранене.

Основната идея на това хранене, както всички знаете е условното разделяне на храните в групи по преобладаващи макронутриенти - Белтъци (протеини), Въглехидрати и Мазнини. Друга схема е варианта храни с високо съдържание на протеини, храни богати на нишесте и останалите видове храни. Принципно според авторите и изследователите е важно да не се консумират едновременно протеиновата група и въглехидратната (нишесте съдържащите).
Може и на 5 вида - Белтъчини, Мазнини, Въглехидрати, Нишесте/Скорбяла, Киселинни храни.
Много подвидове и раздели.
Често хора ми задават въпроса: " Може ли да ядем месо с ориз?" " Може ли месо с хляб?", "Може ли да смесваме плодове със зеленчуци" и т.н.
Шеговито им отговарям: " Имате ли зъби?", отговарят ми " Да, имаме". "Тогава значи можете" им казвам аз.

Да, наистина има определено конкуриране между киселинните ензими за протеините и алкалните за въглехидратите. Получава се натоварване на процесите за разграждане и усвояване, което може да доведе до ферментация и токсичност.
Но "глупавата" природа е създала коктейл от всички нутриенти в голяма част от продуктите. "Неинтелигентното" ни тяло отделя всички видове ензими едновременно. Защо, питайте природата?

Основните ползи са:
  •  намалено отделяне на газове
  • леко подобряване на храносмилането
  • спадане на теглото, ако сте стриктни и махнете куп "нездравословни" храни и навици
  • подобряване на външния вид - кожа, коса, нокти, тонус 
  • изграждане на навици за режим и количество на храната
Негативите:
  •   психичен стрес от постояннното следене на принципите - може да доведе до депресивност и тревожност
  •   възможно е при несъзнателно смесване, да предизвика тежест в коремната зона, до   диарични проблеми
  •  подвеждане на организма отделил всички храносмилателни ензими, с даване само на един вид продукт с преобладаваш нутриент
  •  нарушение на ензимната активност след дълго практикуване на диетата
  • в тънкото черво има конкурентност между белтъци и въглехидрати, това също се нарушава като физиологичен принцип
  • При комбинирани храни се регулира нивата на секреция на хормони, което може да бъде различно при разделното хранене
 Както виждате има много За и Против. Разделното хранене има много противници и застъпници!

Моето мнение е човек, разумно да го използва, вземайки някои от добрите му принципи.
Не се фанатизирвайте, че е панацея, защото е много рекламирано от 1822 г. насам.

В природата всичко е Баланс между хранителните елементи, а не Разделеност по групи!

29.01.2014 г.

Емоционално хранене - приказка без край

 Често храната освен източник на енергия, става и ключ към свят от удоволствия, щастие и радост. В напрегнатия и динамичен живот се чувстваме потиснати, самотни и изтощени. Усещаме, че губим контрол дори за собствения си живот. Депресия и различни видове неврози са евентуални диагнози, за хора, които не предполагат, че са в такова състояние. В повечето случаи подсъзнанието, работещо независимо от съзнателните процеси, намира решение вместо нас. То търси приятното усещане от детска си възраст, когато е било успокоявано с храна.

" Бебето плаче или е нещастно, мама ще го прегърне и нахрани!"
Преди години, учените направиха интересната връзка между майчината кърма и сладките храни. Тя съдържа около 7-8% въглехидрати, тоест на вкус е сладка. Първата храна,
с която свикваме и е източник на радост и спокойствие, е сладко. Но главното е понятието
 " храна за спокойствие". Дали ще повишите консумацията на високо въглехидратни храни (шоколад, вафли, пасти, торти, пици, хляб и др.) или ще изберете протеинови, високо мазнинни зависи от това, кой вкус ще ви осигури нужното щастие. След много разговори стигнах до извода, че има строго индивидуална  връзка между психо-емоционален проблем - вкус. Важното е както повечето казват - "Да бъде концентрирано и силно като усещане"!!!


 Познати ли ви изглеждат тези снимки? 
Те могат да бъдат част от билборд реклама, интернет сайтове, списания и т.н. Оказваме се слаби волево и ставаме зависими от удоволствието, наречено от майстор готвачите - " много вкусна храна". Много хора, които са  пристрастени към храна, напитки или друго, им е трудно да признаят пред самите себе си, че са в това състояние, вследствие на неудовлетвореност от неизразени емоции. Създадена е дупка в съзнанието, болезнен пробив, който подсъзнанието се опитва да запълни с консумираната храна.
.

Ако се осъзнаем и направим опит, да се справим с емоциите, е добре. Но продължим ли с тази практика, ни чака наднормено тегло и дори затлъстяване, придружени с болести. Последиците са спад в самочувствието, и когато видим себе си в огледалото, започва порочния кръг.

                           Влошен външен вид + болестен процес или емоционални проблеми  = 
                                                             Депресия или Потиснатост

                             Депресия, Потиснатост + "Прекрасно удоволствие от храна" =

                                                  Затлъстяване и още по Влошен външен вид



При някои хора това е начин на живот. Виждайки този порочен кръг, осъзнавайки го, въпреки това, казват - "Не мога да се спра".


Време е да помислите за психотерапия!



Емоционалното хранене е едно от  основните причини за:
- недобрият външен вид и краткотрайните успехи от диети.
- развитие на болести
- още по-голям психо-емоционален стрес.

Потърсете първо причината за вашето състояние и след това се запознайте със средствата!

Винаги можете да поговорите и с мен!!!

Хляб - традиция и основна храна на българина

класическият хляб
В миналото думата "храна" е била равносилна на думата "хляб" за българският народ. Траките и славяните,  отглеждали пшеница. Счуквали зърната до грубо брашно и с ръчно месене, получавали този вид продукт. Хлябът стои на специално място в нашата генетична информация.
През годините той е видоизменян многократно, до днешния му масов вид показан на снимката. Принципно погледнато този няма нищо общо с онзи отпреди много векове - груб, твърд, от цяло зърно, без примеси като ензими, калциев пропионат, много глутен, мая и т.н. Дали е бил от обикновена пшеница, лимец, спелта и други напоследък известни култури можем само да гадаем.
Хлябът така отречен в днешно време, забраняван, обвиняван за куп проблеми в храносмилателната система заради глутен, всъщност е просто модифициран и променен до неузнаваемост. Това не е кода заложен в нашия ген, и организма просто не го разпознава като ХЛЯБ. За обработката му се включва имунитета, вместо храносмилателната система.
Успяхме да оплюем всичко като много гадно и лошо, с основната цел да спрете да го консумирате. "Хлябът е лош, то по-добре да не го ям изобщо" - философия на много видове диети, нахъсани системи и месионери за здравословен живот.
Аз искам да представя алтернативи, които също може би не са ок, но са малко по-добри от горе показания на снимката. Пак казвам кода за хляба е в нашия ген.

Ще дам няколко примера:

Многозърнест хляб
Малко по-добър от горния. Много често от бяло пшеничено брашно, пълнозърнесто, различни други зърна, ядки и доста други технологични добавки. Наличие на повече фибри е основното предимство, не само концентрирано нишесте.








Вита "Баланс"
Пълнозърнесто пшенично брашно (т.1850) - 30%
Пълнозърнест микс - 30 % - (Едросмлян пълнозърнест лимец, флейки от лимец, пълнозърнесто брашно от лимец, слънчогледови семена, пълнозърнеста закваска от лимец, сол, ечемичен малц, захар, сгъстител (Е412), концентрат от грозде, малцов екстракт, киселинен регулатор (Е262))
Брашно т.500
Вода питейна
Мая пресована
Сол йодирана
Подобрители (Е482, Е471, Е516, Е300)

Сами виждате състава от сайта на производителя - доста идейно са вкарани модерните стари лимец и според много "разбирачи" чудесния ечемичен малц или ръжен, който те твърдят, че е скъпо удоволствие и не се влага!
Но с повишено внимание - доста подобрители, производителят честно ги е споделил!


Бонус 6 зърна
Хряб без брашно Бонус
Състав: Цели пшеничени зърна,Ръжени зърна 40%,(лен,сусам,мак,овес) 5%,вода,сол,мая, калциев пропионат


Както виждате сами доста по-малко подобрители освен един, не много добър, но само той!






Пълнозърнест германски хляб

 Състав: Цели пшеничени или ръжени зърна според вида хляб 53%, зърна под формата на кисело тесто, вода, мая, сол.

Производителят твърди, че няма консерванти и подобрители. Освен маята другото се доближава много до това, за което говорих в началото. Само дето е германска история - знаете, че традиционно и те консумират също доста хляб.





Варианти още много, дори и домашни пекарни, видови брашна. Но не изключвайте хляба напълно като нещо лошо и вредно, просто открийте най-близкия да нашия ген!


28.01.2014 г.

Диета или Здравословно хранене

Много жени ми задават един основен въпрос- Каква диета ще ми препоръчаш?
Понякога усещам, че той предизвиква леко раздразнение, повишаване на горна граница на артериалното налягане до към 150 и долна 95, повишаване на въздуха от белите дробове към ларингса и казвам - "Какво имате предвид?"
" Искам да отслабна и да се стегна" - казват винаги те.
Започват сериозни обяснения от моя страна-" Що е то диета и какво значи?"
 Обикновено стигам да заключение, че е един грешно наложил се израз в нашето общество.
Диета или диетично хранене е синоним на лечебно хранене.То покрива нуждите на човек с болестен процес. В повечето случаи сравнително здравият човек би трябвало да се възползва от рационално хранене, познато като балансирано или здравословно.
В последните години станаха известни над 36 000 вида диети - следващи цикълът на луната, зодиакалните знаци, цветовете на дъгата.Режими с плодови и зеленчукови ултра чисти сокове или пюрета. Прием само на вода, слънце и дори може би само на въздух.
За всичкото това време изпълнено с много информация, повечето от хората използвали тези уникални по рода си диети, влияещи на почти всичките им органи и водещи до безсмъртие, всъщност ги излекуваха само теоретично. Голяма част от тях подобриха едно, но попаднаха в клопката на друго.
Основната грешка беше липсата на индивидуална преценка от специалист. Тези хора, решаваха, че това е за тях и се втурваха надъхани да се борят за своето здраве

Ето тази безобидна хранителна препоръка доведе Америка на първо място по затлъстяване!






Още по естетичен вариант със същото послание. Продължава да е навсякъде в интернет пространството и е в основата на привидно здравословно хранене!!!







По същия начин, много безобидни препоръки изказани комерсиално или от незнание също водят до катастрофални последици!

Здравословното, рационално или балансирано хранене от друга страна е невероятно познато, опростено и звучи остаряло. Но повярвайте ми, има невероятно безопасен ефект върху здравето на всички.


Имаме си и наша българска пирамида. Благодарение на проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диатетика







Това е за всички вас, които се чудите , какво да предприeмете!

За всички с болести - потърсете лекар диетолог!

Диета или здравословно хранене - това зависи от вашето състояние и целите, които си поставяте!

Шипката - българският "жен-шен"


Целта на тази публикация е да споделя практическата полза от този дребен червен плод.Пълен е с невероятни качества за експресно лечение в сезона на грипната инвазия. Няма да описвам състава и елементите, които съдържа. Ще спомена само един изключително важен - вит.С.
Защо българският "жен-шен"?
Това понятие чух от един мой преподавател доц. Цоневски. Той я използва, в една своя лекция по хигиена на храненето може би преди 12 години, в моят жизнен път. Тогава аз се учудих много, но се съгласих с него. Обясни, че тя има много високо съдържание на полезни вещества в 100 гр продукт, от които е жизнено важния 1гр. витамин С. Определи шипката като мощен адаптоген.
Поредната грипна епидемия беше обявена. Множество започнаха да изпитват най-различни версии за лечение с надежда за бърз ефект. Ваксини, алопатични средства, хомеопатия, билки и какво ли не. Поради намаленото си физическо натоварване, попадайки в студена среда, позволих да отслабя имунитета си и също попаднах под влиянието на някой от разновидностите на грипните вируси. Лека хрема, главоболие и мускулни болки. Ден след това имах треска от висока температура. Лечение при мен - вит.С разтворим, лимони с мед и чудодейната шипка.
Варианта, водноразтворимия витамин, да се извлече от шипковия плод се оказа стриктна процедура. Знаейки, че при 100 градуса той се разпада, сметнах, че вряла вода ще го разруши в отварата. Предприех водно екстрахиране с поставяне на 300 гр. шипкови плодове с нарушена цялост във вода с температура около 80-90 градуса. След това тази комбинация престоя на топло за 3-4 часа. Течността придоби характерния червеникав оттенък със сладко-кисел вкус. Така приемах 2 дни.
Реших да направя справка дали съм прав за вит. С, който няма как да е в свободна форма. Изненадах се, че според мнението на други запознати той е свързан с ензими, които му пречат да бъде премине от плода във водата така лесно. Те трябва да бъдат термично разрушени, за да може да се извлече нашия приятел витамина.
След третиране с вряща вода, 15 мин варене на слаба температура и 2 часа на топло, определено екстракта от шипка беше много по-концентриран на цвят и вкус.
След три дни разтворим вит. С от 1000 мг, лимон с мед сутрин, и шипковата отвара - симптомите на грипния вирус ги няма.
Пробвайте и вие - Шипката е едно прекрасно лекарство от нашата българска природна аптека !

26.01.2014 г.

Новата мода - Здравото тяло

В съвременния свят се насърчава идеалната визия, която според много хора се смята за ключа към успеха в обществото или работната среда. Броят на пластичните операции с козметична или естетическа цел, се повишава всяка следваща година. Процедури в козметичните салони, спа центровете и фитнес залите, преследват мита за перфектното тяло.

Много дискусии са водени на тема кое е перфектно или идеално тяло. Психолози, антрополози, биолози и куп други учени търсят смисъл на тези думи. В много общества красотата, която е еквивалент на идеята за перфектност, показва различни представи за идеал.
Модните тенденции също се опитват да наложат, какво е редно да бъде и, какво не.
Тялото и начина, по който изглежда то, се превръна в култ. Той се поддържа от филми, списания, реклами и сериозна пропаганда. Реално погледнато това е една изкуствена стратегия, създадена да поддържа много печеливша индустрия. Къде е границата между реалността и илюзията е трудно да преценим в динамичния живот, който живеем.
Важното в цялата тази идея е нашето Здраве!
Перфектното тяло трябва преди всичко да означава здрава и оптимално функционираща система от клетки.
Контурите, формата или вида не винаги определят параметрите на здравословното състояние.

Много от нас прекарват часове наред пред огледалото да съзерцават всеки сантиметър от себе си.
 Дали очите гледат това, което е? 
Програмирани ли са да харесват или да не харесват определен вид пропорции, които може да са несъвместими със здравето?