То се свързва с Д-р Айзък Дженингс, който създава своя теория за прием на храни. Той е разочарован от средствата на тогавашната медицината, която практикува. Д-р Дженингс започва да прилага своите методи за лечение, в основата, на което е промяна на хранителните навици.
Д-р Ръсел Трол изследва естествените принципи за прием на храна, които са в основата на създаденото разделно хранене.
1920 - 1930 г.
Най-известните имена си остават д-р Уилям Хей и д-р Хърбърт Шелтън. Първият определен като създател на това хранене, а вторият като изследовател и автор на много книги, принципи и теми свързани с разделното хранене.
Основната идея на това хранене, както всички знаете е условното разделяне на храните в групи по преобладаващи макронутриенти - Белтъци (протеини), Въглехидрати и Мазнини. Друга схема е варианта храни с високо съдържание на протеини, храни богати на нишесте и останалите видове храни. Принципно според авторите и изследователите е важно да не се консумират едновременно протеиновата група и въглехидратната (нишесте съдържащите).
Може и на 5 вида - Белтъчини, Мазнини, Въглехидрати, Нишесте/Скорбяла, Киселинни храни.
Много подвидове и раздели.
Често хора ми задават въпроса: " Може ли да ядем месо с ориз?" " Може ли месо с хляб?", "Може ли да смесваме плодове със зеленчуци" и т.н.
Шеговито им отговарям: " Имате ли зъби?", отговарят ми " Да, имаме". "Тогава значи можете" им казвам аз.
Да, наистина има определено конкуриране между киселинните ензими за протеините и алкалните за въглехидратите. Получава се натоварване на процесите за разграждане и усвояване, което може да доведе до ферментация и токсичност.
Но "глупавата" природа е създала коктейл от всички нутриенти в голяма част от продуктите. "Неинтелигентното" ни тяло отделя всички видове ензими едновременно. Защо, питайте природата?
Основните ползи са:
- намалено отделяне на газове
- леко подобряване на храносмилането
- спадане на теглото, ако сте стриктни и махнете куп "нездравословни" храни и навици
- подобряване на външния вид - кожа, коса, нокти, тонус
- изграждане на навици за режим и количество на храната
- психичен стрес от постояннното следене на принципите - може да доведе до депресивност и тревожност
- възможно е при несъзнателно смесване, да предизвика тежест в коремната зона, до диарични проблеми
- подвеждане на организма отделил всички храносмилателни ензими, с даване само на един вид продукт с преобладаваш нутриент
- нарушение на ензимната активност след дълго практикуване на диетата
- в тънкото черво има конкурентност между белтъци и въглехидрати, това също се нарушава като физиологичен принцип
- При комбинирани храни се регулира нивата на секреция на хормони, което може да бъде различно при разделното хранене
Моето мнение е човек, разумно да го използва, вземайки някои от добрите му принципи.
Не се фанатизирвайте, че е панацея, защото е много рекламирано от 1822 г. насам.
В природата всичко е Баланс между хранителните елементи, а не Разделеност по групи!