18.02.2014 г.

Житен режим за прочистване - създател Петър Дънов


Така изглеждат продуктите за този режим измислен преди 80 години от Петър Дънов и даден на неговите ученици. Масово прилаган от много хора. За подробна информация можете да посетите сайта на Бялото Братство http://jitenrejim.bratstvoto.net/.

Целта на тази публикация не е да се взрем в детайлите, защото те са ясни на всички, а да дам моето мнение!

Няколко жени ме попитаха дали е добре да го направят този режим с цел прочистване и регулиране на теглото. Според тези, които го практикуват най-добрите дати са сега  на 17.02 или на 19.02 - те ви осигуряват 10 дни между фаза на Пълнолуние и Новолуние.
Периода не е дълъг и рисков, но не е и малък. В момента времето е топло, което не е опасно като цяло, но идват и студени дни. Все пак като всеки друг религиозен режим смятам, че в основата се има предвид духовно пречистване и баланс. Моят личен опит и наблюдения дълги години, особено в сферата на християнския пост е повече негативен, отколкото положителен.
Ще обясня защо.......!
В основата на този режим е пшеницата - Житен. Дори да изберете лимец, спелта, емер, камут и други, те съдържат глутен. Много се говори, колко е вреден и какви поражения има от него. Орехи, мед и ябълки е добре да са био или органик - убедени ли сте, че вашите ще са такива. Водата трябва да изворна и жива.
Преди всичко това е разновидност на пост, суровоядство или веганство за 10 дни. Веднъж годишно може и да няма проблем, но е възможна строга индивидуалност. Задължително ви трябва и психично спокойствие и повишено присъствие сред Природата.
Калориите идват преди всичко от въглехидрати, което ще наруши инсулиновата реакция. Белтъчния дефицит е висок.Може да има спад в имунитета и неустойчивост към грипните вируси.

Моето мнение е, че режима не е лош, но крие своите опасности, което не го нарежда сред широкоприложимите.
Съвета ми е направете разтоварване махайки всички полуфабрикати, алкохол, цигари, много хляб и тестени изделия, картофи, ориз и храни богати на захари, млечни продукти и много обработени храни,месо и риба.
Преминете за 3-5 дни на плодове и зеленчуци, може да добавите варено яйце, зеленчукови супи, задушени или варени вегански продукти, сурови ядки, разпределени в 4-5 приема на ден, най-късно до 18 часа. Пийте повече изворна вода и чайове. Задължителна двигателна активност минимум час на ден!!! Ефекта ще е същия, без глад и нервни кризи!

Зелено кафе за отслабване!

Последните два месеца, често ми задават въпроса: " Какво е зелено кафе и отслабва ли се с него?"

 Давам ви три примерни снимки с това, което се има в предвид.
Както виждате на първата е известния и нашумял д-р Оз. Предполагам, че щом той говори за невероятния ефект на зеленото кафе, всички трябва да вярваме в това.
Кое вещество стои зад този мигновен и ефективен продукт?

Хлорогенова киселина
изгаря мазнини
ускорява метаболизма
притъпява апетита
прочиства организма
повишава либидото
супер антиоксидант
извлечена от природен продукт - зелено кафе
забавя стареенето на кожата

Продукти с нея - Slimix зелено кафе, Ultra green coffee extract,Green coffee bean standardized ( Natures way) , зелено кафе на зърна, смляно зелено кафе. Цените варират от 3 лв - 50 лв зависимост от продукта.



Да проверим сега какво всъщност представлява хлорогенова "магична" киселина:
Това е нагледно химичната и формула.
Тя е естер на кафеената киселина с хининовата, получена при биосинтез в много растителни видове.
Участва в синтеза на лигнина - ценна суровина, която се използва за много други продукти.
Тя не съдържа хлор, ако се заблудите от името и - идва от гръцки и в превод означава основа на зеления цвят, това се получава при окисляването и.
Хлорогеновата киселина е подлагана на многогодишни проучвания и е със спорна слава. Проучвания на учени и лекари показват както добри, така и лоши ефекти.
Странични ефекти са следните - причинител на алергии в дихателните пътища, нарушения на храносмилането свързани с подуване на корема, диарични проблеми. Но най-притеснителното от опитите е, че при повишено приемане се увеличават двойно количеството мазнини в областта на корема.
Иначе от друга страна има положителен ефект върху инсулиновата чувствителност, сваля кръвното налягане.
Отдавна се добавя в различни храни, присъства също доста в праскови и сливи, в много растения, особено в Калуната. Нейни изомери можете да намерите в картофите.

Моето мнение е следното - това е поредния опит за търговска сензация наравно с всички предишни такива. Всяко едно от тях се оказа с времето, че основно бърка във вашия джоб, в някои случаи доста дълбоко. Смятам и подкрепям твърдението, че всеки концентриран екстракт носи, както ползи, така и много вреди, защото натурално е аналог на природно. Но природата го е дозирала както виждате в зеленото кафе.

Съветът ми е - намерете зелено кафе на зърна или смляно на прах и заместете изпеченото. 
Капсулите с екстракт от зелено кафе - хлорогеновата киселина не са природен продукт, а нов опит за сензация с цел печалба.
Видяхте, че приемате същата киселина и с други продукти освен кафето!

30.01.2014 г.

Разделно хранене - теория и практика

Разделното хранене исторически датира от 1822 г.
То се свързва с Д-р Айзък Дженингс, който създава своя теория за прием на храни. Той е разочарован от средствата на тогавашната медицината, която практикува. Д-р Дженингс започва да прилага своите методи за лечение, в основата, на което е промяна на хранителните навици.
Д-р Ръсел Трол изследва естествените принципи за прием на храна, които са в основата на създаденото разделно хранене.

1920 - 1930 г.
Най-известните имена си остават д-р Уилям Хей и  д-р Хърбърт Шелтън. Първият определен като създател на това хранене, а вторият като изследовател и автор на много книги, принципи и теми свързани с разделното хранене.

Основната идея на това хранене, както всички знаете е условното разделяне на храните в групи по преобладаващи макронутриенти - Белтъци (протеини), Въглехидрати и Мазнини. Друга схема е варианта храни с високо съдържание на протеини, храни богати на нишесте и останалите видове храни. Принципно според авторите и изследователите е важно да не се консумират едновременно протеиновата група и въглехидратната (нишесте съдържащите).
Може и на 5 вида - Белтъчини, Мазнини, Въглехидрати, Нишесте/Скорбяла, Киселинни храни.
Много подвидове и раздели.
Често хора ми задават въпроса: " Може ли да ядем месо с ориз?" " Може ли месо с хляб?", "Може ли да смесваме плодове със зеленчуци" и т.н.
Шеговито им отговарям: " Имате ли зъби?", отговарят ми " Да, имаме". "Тогава значи можете" им казвам аз.

Да, наистина има определено конкуриране между киселинните ензими за протеините и алкалните за въглехидратите. Получава се натоварване на процесите за разграждане и усвояване, което може да доведе до ферментация и токсичност.
Но "глупавата" природа е създала коктейл от всички нутриенти в голяма част от продуктите. "Неинтелигентното" ни тяло отделя всички видове ензими едновременно. Защо, питайте природата?

Основните ползи са:
  •  намалено отделяне на газове
  • леко подобряване на храносмилането
  • спадане на теглото, ако сте стриктни и махнете куп "нездравословни" храни и навици
  • подобряване на външния вид - кожа, коса, нокти, тонус 
  • изграждане на навици за режим и количество на храната
Негативите:
  •   психичен стрес от постояннното следене на принципите - може да доведе до депресивност и тревожност
  •   възможно е при несъзнателно смесване, да предизвика тежест в коремната зона, до   диарични проблеми
  •  подвеждане на организма отделил всички храносмилателни ензими, с даване само на един вид продукт с преобладаваш нутриент
  •  нарушение на ензимната активност след дълго практикуване на диетата
  • в тънкото черво има конкурентност между белтъци и въглехидрати, това също се нарушава като физиологичен принцип
  • При комбинирани храни се регулира нивата на секреция на хормони, което може да бъде различно при разделното хранене
 Както виждате има много За и Против. Разделното хранене има много противници и застъпници!

Моето мнение е човек, разумно да го използва, вземайки някои от добрите му принципи.
Не се фанатизирвайте, че е панацея, защото е много рекламирано от 1822 г. насам.

В природата всичко е Баланс между хранителните елементи, а не Разделеност по групи!

29.01.2014 г.

Емоционално хранене - приказка без край

 Често храната освен източник на енергия, става и ключ към свят от удоволствия, щастие и радост. В напрегнатия и динамичен живот се чувстваме потиснати, самотни и изтощени. Усещаме, че губим контрол дори за собствения си живот. Депресия и различни видове неврози са евентуални диагнози, за хора, които не предполагат, че са в такова състояние. В повечето случаи подсъзнанието, работещо независимо от съзнателните процеси, намира решение вместо нас. То търси приятното усещане от детска си възраст, когато е било успокоявано с храна.

" Бебето плаче или е нещастно, мама ще го прегърне и нахрани!"
Преди години, учените направиха интересната връзка между майчината кърма и сладките храни. Тя съдържа около 7-8% въглехидрати, тоест на вкус е сладка. Първата храна,
с която свикваме и е източник на радост и спокойствие, е сладко. Но главното е понятието
 " храна за спокойствие". Дали ще повишите консумацията на високо въглехидратни храни (шоколад, вафли, пасти, торти, пици, хляб и др.) или ще изберете протеинови, високо мазнинни зависи от това, кой вкус ще ви осигури нужното щастие. След много разговори стигнах до извода, че има строго индивидуална  връзка между психо-емоционален проблем - вкус. Важното е както повечето казват - "Да бъде концентрирано и силно като усещане"!!!


 Познати ли ви изглеждат тези снимки? 
Те могат да бъдат част от билборд реклама, интернет сайтове, списания и т.н. Оказваме се слаби волево и ставаме зависими от удоволствието, наречено от майстор готвачите - " много вкусна храна". Много хора, които са  пристрастени към храна, напитки или друго, им е трудно да признаят пред самите себе си, че са в това състояние, вследствие на неудовлетвореност от неизразени емоции. Създадена е дупка в съзнанието, болезнен пробив, който подсъзнанието се опитва да запълни с консумираната храна.
.

Ако се осъзнаем и направим опит, да се справим с емоциите, е добре. Но продължим ли с тази практика, ни чака наднормено тегло и дори затлъстяване, придружени с болести. Последиците са спад в самочувствието, и когато видим себе си в огледалото, започва порочния кръг.

                           Влошен външен вид + болестен процес или емоционални проблеми  = 
                                                             Депресия или Потиснатост

                             Депресия, Потиснатост + "Прекрасно удоволствие от храна" =

                                                  Затлъстяване и още по Влошен външен вид



При някои хора това е начин на живот. Виждайки този порочен кръг, осъзнавайки го, въпреки това, казват - "Не мога да се спра".


Време е да помислите за психотерапия!



Емоционалното хранене е едно от  основните причини за:
- недобрият външен вид и краткотрайните успехи от диети.
- развитие на болести
- още по-голям психо-емоционален стрес.

Потърсете първо причината за вашето състояние и след това се запознайте със средствата!

Винаги можете да поговорите и с мен!!!

Хляб - традиция и основна храна на българина

класическият хляб
В миналото думата "храна" е била равносилна на думата "хляб" за българският народ. Траките и славяните,  отглеждали пшеница. Счуквали зърната до грубо брашно и с ръчно месене, получавали този вид продукт. Хлябът стои на специално място в нашата генетична информация.
През годините той е видоизменян многократно, до днешния му масов вид показан на снимката. Принципно погледнато този няма нищо общо с онзи отпреди много векове - груб, твърд, от цяло зърно, без примеси като ензими, калциев пропионат, много глутен, мая и т.н. Дали е бил от обикновена пшеница, лимец, спелта и други напоследък известни култури можем само да гадаем.
Хлябът така отречен в днешно време, забраняван, обвиняван за куп проблеми в храносмилателната система заради глутен, всъщност е просто модифициран и променен до неузнаваемост. Това не е кода заложен в нашия ген, и организма просто не го разпознава като ХЛЯБ. За обработката му се включва имунитета, вместо храносмилателната система.
Успяхме да оплюем всичко като много гадно и лошо, с основната цел да спрете да го консумирате. "Хлябът е лош, то по-добре да не го ям изобщо" - философия на много видове диети, нахъсани системи и месионери за здравословен живот.
Аз искам да представя алтернативи, които също може би не са ок, но са малко по-добри от горе показания на снимката. Пак казвам кода за хляба е в нашия ген.

Ще дам няколко примера:

Многозърнест хляб
Малко по-добър от горния. Много често от бяло пшеничено брашно, пълнозърнесто, различни други зърна, ядки и доста други технологични добавки. Наличие на повече фибри е основното предимство, не само концентрирано нишесте.








Вита "Баланс"
Пълнозърнесто пшенично брашно (т.1850) - 30%
Пълнозърнест микс - 30 % - (Едросмлян пълнозърнест лимец, флейки от лимец, пълнозърнесто брашно от лимец, слънчогледови семена, пълнозърнеста закваска от лимец, сол, ечемичен малц, захар, сгъстител (Е412), концентрат от грозде, малцов екстракт, киселинен регулатор (Е262))
Брашно т.500
Вода питейна
Мая пресована
Сол йодирана
Подобрители (Е482, Е471, Е516, Е300)

Сами виждате състава от сайта на производителя - доста идейно са вкарани модерните стари лимец и според много "разбирачи" чудесния ечемичен малц или ръжен, който те твърдят, че е скъпо удоволствие и не се влага!
Но с повишено внимание - доста подобрители, производителят честно ги е споделил!


Бонус 6 зърна
Хряб без брашно Бонус
Състав: Цели пшеничени зърна,Ръжени зърна 40%,(лен,сусам,мак,овес) 5%,вода,сол,мая, калциев пропионат


Както виждате сами доста по-малко подобрители освен един, не много добър, но само той!






Пълнозърнест германски хляб

 Състав: Цели пшеничени или ръжени зърна според вида хляб 53%, зърна под формата на кисело тесто, вода, мая, сол.

Производителят твърди, че няма консерванти и подобрители. Освен маята другото се доближава много до това, за което говорих в началото. Само дето е германска история - знаете, че традиционно и те консумират също доста хляб.





Варианти още много, дори и домашни пекарни, видови брашна. Но не изключвайте хляба напълно като нещо лошо и вредно, просто открийте най-близкия да нашия ген!


28.01.2014 г.

Диета или Здравословно хранене

Много жени ми задават един основен въпрос- Каква диета ще ми препоръчаш?
Понякога усещам, че той предизвиква леко раздразнение, повишаване на горна граница на артериалното налягане до към 150 и долна 95, повишаване на въздуха от белите дробове към ларингса и казвам - "Какво имате предвид?"
" Искам да отслабна и да се стегна" - казват винаги те.
Започват сериозни обяснения от моя страна-" Що е то диета и какво значи?"
 Обикновено стигам да заключение, че е един грешно наложил се израз в нашето общество.
Диета или диетично хранене е синоним на лечебно хранене.То покрива нуждите на човек с болестен процес. В повечето случаи сравнително здравият човек би трябвало да се възползва от рационално хранене, познато като балансирано или здравословно.
В последните години станаха известни над 36 000 вида диети - следващи цикълът на луната, зодиакалните знаци, цветовете на дъгата.Режими с плодови и зеленчукови ултра чисти сокове или пюрета. Прием само на вода, слънце и дори може би само на въздух.
За всичкото това време изпълнено с много информация, повечето от хората използвали тези уникални по рода си диети, влияещи на почти всичките им органи и водещи до безсмъртие, всъщност ги излекуваха само теоретично. Голяма част от тях подобриха едно, но попаднаха в клопката на друго.
Основната грешка беше липсата на индивидуална преценка от специалист. Тези хора, решаваха, че това е за тях и се втурваха надъхани да се борят за своето здраве

Ето тази безобидна хранителна препоръка доведе Америка на първо място по затлъстяване!






Още по естетичен вариант със същото послание. Продължава да е навсякъде в интернет пространството и е в основата на привидно здравословно хранене!!!







По същия начин, много безобидни препоръки изказани комерсиално или от незнание също водят до катастрофални последици!

Здравословното, рационално или балансирано хранене от друга страна е невероятно познато, опростено и звучи остаряло. Но повярвайте ми, има невероятно безопасен ефект върху здравето на всички.


Имаме си и наша българска пирамида. Благодарение на проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диатетика







Това е за всички вас, които се чудите , какво да предприeмете!

За всички с болести - потърсете лекар диетолог!

Диета или здравословно хранене - това зависи от вашето състояние и целите, които си поставяте!

Шипката - българският "жен-шен"


Целта на тази публикация е да споделя практическата полза от този дребен червен плод.Пълен е с невероятни качества за експресно лечение в сезона на грипната инвазия. Няма да описвам състава и елементите, които съдържа. Ще спомена само един изключително важен - вит.С.
Защо българският "жен-шен"?
Това понятие чух от един мой преподавател доц. Цоневски. Той я използва, в една своя лекция по хигиена на храненето може би преди 12 години, в моят жизнен път. Тогава аз се учудих много, но се съгласих с него. Обясни, че тя има много високо съдържание на полезни вещества в 100 гр продукт, от които е жизнено важния 1гр. витамин С. Определи шипката като мощен адаптоген.
Поредната грипна епидемия беше обявена. Множество започнаха да изпитват най-различни версии за лечение с надежда за бърз ефект. Ваксини, алопатични средства, хомеопатия, билки и какво ли не. Поради намаленото си физическо натоварване, попадайки в студена среда, позволих да отслабя имунитета си и също попаднах под влиянието на някой от разновидностите на грипните вируси. Лека хрема, главоболие и мускулни болки. Ден след това имах треска от висока температура. Лечение при мен - вит.С разтворим, лимони с мед и чудодейната шипка.
Варианта, водноразтворимия витамин, да се извлече от шипковия плод се оказа стриктна процедура. Знаейки, че при 100 градуса той се разпада, сметнах, че вряла вода ще го разруши в отварата. Предприех водно екстрахиране с поставяне на 300 гр. шипкови плодове с нарушена цялост във вода с температура около 80-90 градуса. След това тази комбинация престоя на топло за 3-4 часа. Течността придоби характерния червеникав оттенък със сладко-кисел вкус. Така приемах 2 дни.
Реших да направя справка дали съм прав за вит. С, който няма как да е в свободна форма. Изненадах се, че според мнението на други запознати той е свързан с ензими, които му пречат да бъде премине от плода във водата така лесно. Те трябва да бъдат термично разрушени, за да може да се извлече нашия приятел витамина.
След третиране с вряща вода, 15 мин варене на слаба температура и 2 часа на топло, определено екстракта от шипка беше много по-концентриран на цвят и вкус.
След три дни разтворим вит. С от 1000 мг, лимон с мед сутрин, и шипковата отвара - симптомите на грипния вирус ги няма.
Пробвайте и вие - Шипката е едно прекрасно лекарство от нашата българска природна аптека !