28.05.2014 г.

Див чесън - Левурда


Може да ви е познат на картинката, може и да го виждате за пръв път. В България през пролетта, особено на надморска височина около 1000 м, можете да го видите на много места. Това е една прекрасна "трева" за направата на салата, таратор, или сготвен с нещо си.
 По интересното е неговата биологична стойност - разширяване на кръвоносните съдове, снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава силно фитоцидно действие — убива причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.). Цялото растение съдържа етерично масло, в състава на което влизат винилсулфид, дивинилсулфид, алиин пипеколинова киселина. Следи от меркаптан, тази е съставката, която придава специфичният мирис на чесъна. Освен това се съдържа значително количество Витамин C (особено в листата) и високоактивни фитонциди със силни бактерицидни и фунгицидни свойства, превъзхождащи тези на чесъна и хряна.
Това казва науката за него.
Преди 9 години ходех на един пазар в Русе, да си избирам плодове и зеленчуци от бабите, които носеха собствената си продукция. Една от тях ми бутна в ръцете известно количество прясна левурда. Зачудих се защо и я попитах " Какво е това, което ми даваш?" . Тя ми каза още тогава, че мечките като се събудели от зимен сън, започвали да си хапват този прословут див чесън, за да си прочистели храносмилателната система от токсини. Успя да ме принуди и да си взема приготвен от нея спиртен извлек от мечия лук, това е още едно от имената му. Каза " Баби да си засилиш имунитета и да си здрав"

Ето ме към днешна дата как продължавам да си го хапвам:
Понеже го има в ранна пролет и бързо преминава, го нарязвам и замразявам в камерата. После с малко студена вода и готов за салата. Прекрасно имуностимулиращо и детоксикиращо средство. Бързо ще усетите слабителният ефект върху храносмилателната си система. Аромата е на чесън и трябва да внимавате, ако имате претенциозно обоняние.

Съвета ми е, ако ви попадне Левурда, не се чудете, хапнете си смело, под каквато форма решите - ще имате основно ползи

Няма коментари:

Публикуване на коментар